Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
 • KÖP INTE TRALLVIRKE – KÖP EN UTEPLATS

  Ska man välja en ”budgettrall eller en finare med färre kvistar och som håller längre? Valet är enkelt. I alla fall om man frågar oss på XL-BYGG.

  missing tag

  Tryckimprenerat virke finns i flera olika dimensioner och kvalitetsklasser – allt från budget till hög kvalitet. Om du bara tittar på löpmeterspriset på trallvirket verkar ”budgettrall” klart billigast. För den vanligaste dimensionen 28x120 mm rekommenderar vi trallvirke av högre kvalitet.

  Du får ett virke med finare trästruktur och färre fel som man annars kan bli besviken över i efterhand. Och en uteplats på ca 30 kvm kostar bara någon eller några tusenlappar mer. Man får det man betalar för helt enkelt.

  XLENT

  Är en senvuxen Norrländsk fura. och är den absolut finaste tryck-impregnerade trallen vi kan erbjuda. Färre och friskare kvistar och utskuret från trädets allra bästa delar för maximal användarvänlighet och funktionalitet. NTR klass AB, 28 x120 mm. Åtgång ca 8,3 meter/kvm. Kontakta din närmsta XL-BYGG butik för aktuella priser.
  missing tag

  XLENT Kärnfurutrall

  Trallen är är helt utan behandling eller pigmentering och framtagen från den innersta och hårdaste delen av furustockarna, där årsringarna är täta och gör trallen hård, slitstark och formstabil. Trallen har en hög kärnvedsandel (minst 98%) och innehåller naturens egna impregneringsämnen och har på sätt en naturlig beständighet mot röta, svamp och skadedjur. Med tiden kommer trallen att få en jämn, grå nyans. Dimension 28 x120 mm. Åtgång ca 8 meter/kvm.
  missing tag

  Förläng livstiden på din nya trall

  För att din nya kärnfurutrall ska hålla länge och för att bibehålla sitt vackra utseende rekommenderar vi att man behandlar med grön-fri eller liknande direkt efter montering. Underhållstvätta sedan trallen med fasadtvätt eller underhållstvätt vår och höst samt vid behov för att undvika påväxt av alger och dylikt.


  Kärnfurutrall har ett rustikt utseende som blir silvergrå med tiden. Att olja trallen med färglös eller pigmenterad träolja vår och höst förlänger livstiden samt minskar de annars helt naturliga sprickor som kännetecknar kärnfuruprodukter. Att tvätta trallen är dock det allra viktigaste för livslängd och ett vackert utseende.


  Då furans kärna har en begränsad upptagningsförmåga är det viktigt att träoljan påförs i ett tunt skikt samt att eventuellt överskott torkas upp. Tvätta trallen och olja in den vår och höst för bästa resultat.
  Det är viktigt att man monterar trallen på rätt sätt då den är obehandlad! Din XL-BYGG butiker ger dig råd och tips.