Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
 • Våtrumsskivor

  Kakla utan kakel.

  Snygga badrum med säkra väggar? Ja tack! Våtrumsskivorna från norska Fibo-Trespo ser ut som kakel, marmor, skiffer, granit eller trämönster men är i själva verket lätta skivor som kan användas som vattentätt ytskikt på väggar i våtutrymmen. Skivorna är lätta att kapa och anpassa till vilka väggar din kund än har, och resultatet håller i åratal.

  Våtrumsskivorna har en kärna av 9 mm plywood belagd med ytskikt av högtryckslaminat på framsidan, och spärrlaminat på baksidan. Alla våtrumsskivorna har det unika foglåset Aqualock, ett slags klicksystem som tillsammans med fogmassa garanterar helt vattentäta fogar utan att du behöver ha något membran bakom skivorna. När Aqualock presenterades 1997 var det en revolutionerande nyhet med en mycket tät fog.

  Snyggt, tryggt och vattentätt

  Skivorna fungerar lika bra inne i duschen som i alla andra delar av våtrummet. De är typgodkända av SITAC och godkända av Statens Provningsanstalt, och ger ett fullgott skydd även i våtzon1. Den starka laminatytan tål både direkt vattensprut och stora temperaturväxlingar (upp till 150°C). Enkla att torka av, lätta att hålla rena. Montera skivorna direkt på regelverk c/c 600 mm eller på skruvfast byggskiva, typ plywood. Utförlig monteringsanvisning finns bland annat som film på xlbygg.se. När du väl fått upp första skivan går resten som en dans. Under förutsättning att skivorna monterats och fogats enligt monteringsanvisningarna lämnas hela 15 års garanti på dem.

  Skivformat anpassat till köket

  Våtrumsskivan är konstruerad för att användas i badrum och våtrum men är ett utmärkt alternativ även för andra utrymmen som hobbyrum, omklädningsrum, korridorer med mera. För köket finns Fibo-Trespo Kitchen Board, specialanpassade skivor till området mellan bänk och överskåp. Kvaliteten är densamma som övriga våtrumsskivor, och du monterar dem på samma sätt. Skivorna finns i mängder med färger, mönster och dekorer och kombinationsmöjligheterna är i det närmaste oändliga. Ytskiktsgarantin garanterar färgbeständighet, de tål indirekt solljus och normal inomhusbelysning.

  Tid är pengar

  Det må låta klyschigt, men skivan sparar inte bara tid utan också pengar. Skivorna är stora, lätta att kapa och smidiga att montera. Du kan räkna med att spara ungefär 50% av monteringstiden. 

  Vad säger reglerna?

  Från och med 1 januari gäller uppdaterad version av GVK:s branschregler ”Säkra våtrum 2016:1”. De ersätter september 2011 utgåva 4. Branschreglerna är en praktisk tillämpning av Boverkets Byggregler, och harmoniserar med Säker Vatteninstallation, AMA Hus och AMA VVS & Kyl. Reglerna är det juridiska fundament som såväl hantverkare som försäkringsbolag och beställare kan luta sig mot för att säkra att ett våtrumsarbete utförs lagenligt och fackmässigt. Alla Fibo-Trespo våtrumsskivor är godkända för våtutrymmen. Ladda ner den nya utgåvan från gvk.se.

  Viktiga förändringar:

  • Nya regler avseende rörgenomföringar i tvättstuga och liknande utrymmen som bryter golvets tätskikt. (4.1)
  • Förtydligat anvisningar för rörgenomföringar i plats för bad och dusch. (5.1)
  • Vid förstärkning av träbjälklag har kraven på uppläggningsavstånden mellan bjälkarnas stöd ändrats. (4.6)
  • Kompletterande regler avseende övriga rörgenomföringar som bryter väggens tätskikt. (5.2)
  • Nytt avsnitt om tätskiktsinstallationer vid fönster. (8.9)
  • Nytt avsnitt om väggbrunn och spärrännor. (4.3 och 4.4)
  • Kompletterande regler avseende tätskiktsinstallationer vid dörröppning. (4.8)
  • Nytt avsnitt om delreparation av tätskikt.(8.10)
  • Rekommendationer vid förstärkning av skivvägg. (5.4.1)

  Klicka här för att se film om montering av våtrumsskivor.