XLBYGG.se
XL-BYGG
XLBYGG.se
missing tag

Snickaren Henrik värdesätter hög kvalité och bra service

Henrik Käll är snickare och har drivit den egna firman Byggservice i Lidköping i 11 år. För honom är kvalitet och bra service A och O för att kunna hålla den höga standard han eftersträvar. “Jag vill alltid leverera hög kvalitet mot mina kunder både när det gäller material och servicenivå. Det innebär i sin tur att jag måste kunna lita på att mina leverantörer och samarbetspartners håller vad de lovar för att alla steg i ledet ska klaffa.” berättar Henrik när vi slår oss ner för en kopp kaffe i byschan på bygget i Sjölyckan utanför Mariestad.

Numera jobbar Henrik själv i firman och tar in snickarkollegor och andra hantverkare när det blir aktuellt i olika projekt. Under våren 2020 hade han 5-7 anställda i bolaget men att driva en organisation med anställda var inte det som drev Henrik framåt. “Jag gillar att jobba tajt med kunden och vara spindeln i nätet. När en duktig kille som varit anställd hos mig i 9 år ville testa vingarna och starta eget började jag fundera på hur jag ville göra framöver. Tillslut kom jag fram till att jag ville satsa på att ha mer kontrollansvar och fokusera på att jobba nära kunden istället eftersom det är det jag brinner för. Det är faktiskt skönt att inte ha en för stor organisation nu.” säger han.

Henriks bolag jobbar mest mot privatpersoner med olika typer av renoveringar, takbyten, byte av fönster, montering av Ballingslöv kök, utbyggnader mm. Han erbjuder kunden en helentreprenad där han själv är projektledare för bygget. Det blir inte så många nybyggda hus för hans del, vilket varit ett aktivt beslut.

“Jag gillar både det strukturerade och det kreativa med mitt jobb. En renovering kräver mer tankeverksamhet och bjuder in till mer kreativitet jämfört med ett nybygge där allt redan är förutbestämt, så jag föredrar att jobba med renoveringar. Jag gillar att leverera ett helhetspaket till kunden där jag sytt ihop allt åt dem. Det är en härlig känsla att få vara med i hela processen, se slutresultatet och att kunna skicka en faktura som stämmer överens med vad vi offererat.” säger han.

Just nu är Henrik motsägelsefullt nog mitt i processen med att resa ett nytt hus tillsammans med sina snickarkollegor. “Det är som sagt inte så ofta jag tar mig an nya hus och inte heller vanligt att jag jobbar så här långt från Lidköping.” säger han skrattande och fortsätter. “Detta är ett undantag då det är min kompis och kollega som bygger ett hus till sig själv här i Mariestad. Då brukar vi ställa upp och hjälpa varandra under några veckors tid. Det är faktiskt riktigt trevligt att sätta sig i bilen vid 06 på morgonen och köra hit. Det blir lite variation från andra jobb och man hinner tänka lite på vägen.” säger han.


missing tag

Just nu reser de ett modernt hus på över 300 kvm i Mariestad med vacker utsikt över Vänern.

Ett nära samarbete med XL-bygg

Henrik har varit trogen kund hos XL-bygg i många år. “Innan XL-bygg öppnade sin butik i Lidköping samarbetade jag med butiken i Nossebro då jag haft kontakt med Tomas sedan tidigare. Jag gillade den personliga känslan de har och att de driver en proffsig bygghandel på en liten ort. Jag tycker det är stor skillnad på servicegraden hos butiker på mindre orter jämfört med dem lite större städer. I Nossebro har de hög standard på både service och tjänster vilket är precis det jag uppskattar.” säger han.

Även om Henrik fått sina varor utkörda från XL-bygg i Nossebro till sina byggen i Lidköping var det en positiv överraskning när han fick veta att butiken i Lidköping skulle öppna. “Det blev bingo på flera sätt för min del! Det märks att det är samma ägare som i Nossebro för de har verkligen lyckats ta med den familjära andan från den lilla orten hit till Lidköping.” säger han. “Alla snickare är ju olika men jag gillar att ha en lång relation och det gynnar ju båda parter. Det är alltid trevlig stämning och man bygger upp en relation över tid.”

Ett av momenten som underlättat Henriks arbete och planering är att han nu enkelt kan skicka kunderna till den lokala butiken i Lidköping. “Det är väldigt smidigt. Nu kan jag bara ringa min kontaktperson Gustav på XL-bygg här i stan och förbereda honom på att en av mina kunder kommer in under dagen för att t.ex. kolla på golv. Det är tryggt både för mig och min kund när jag vet att de kommer få proffsig hjälp när de kommer till butiken. Det är samma med garantier. Jag vill att kunden ska ha en trygghet i att produkten är bra och att det finns en garanti. Därför sätter jag helst inte in en dörr som kunden själv köpt på en lågprisbutik eftersom jag inte kan stå för kvalitén eller lämna några garantier på mitt jobb.” säger Henrik. 

missing tag

Tjänster som underlättar vardagen

Henriks arbete består till stor del av planering och projektledning. “Om saker och ting inte levereras i tid eller är trasigt när det kommer fram så går det ut över mitt jobb och slutresultatet för min kund. Vi har en väldigt bra relation med XL-bygg och de förstår mitt behov. Vi får i princip alla våra leveranser utkörda till olika byggen. Det är en tjänst jag köper av XL-bygg och det underlättar mitt arbete enormt mycket. De har både bra personal och bra kranbilar och det är tillsammans som vi får ihop helheten. Tack vare det kan jag leverera ett bra resultat till min kund.” säger Henrik.

En av tjänsterna som Henrik värdesätter lite extra och använder sig av regelbundet är att hyra in en kranbil och chaufför vid bl.a. takbyten. “Det är en väldigt smidig tjänst! Vi får då hjälp med att lyfta ner gamla takpannor från taket samt att de lastar upp det nya materialet åt oss. Vill man kan de även ta hand om det gamla teglet och köra det direkt till tippen vilket sparar oss väldigt mycket tid och energi.”

Förutom att det går väldigt snabbt och smidigt att ha en kranbil på plats så sparar det mycket på kroppen. “Det känns väldigt värt att satsa på att ta hjälp av tjänster likt denna. Man vill ju vara fräsch i kroppen även när man är 60.” konstaterar Henrik. Utöver takbyten brukar Henrik även ta hjälp med att flytta företagets verktygsbod mellan olika byggen. Då finns alla verktyg och allt material redan på plats och i ordning när de kommer till bygget i starten av ett projekt.

missing tag

Värdesätter en bra arbetsmiljö

Att få planera och vara delaktig i hela arbetsprocessen samt kunna bestämma över sin arbetssituation är det som driver Henrik som egenföretagare. “Jag gillar att kunna anpassa mitt jobb och min arbetsplats så man trivs varje dag. Vi har en bra byscha som är ren och trevlig att vistas i samt en god stämning oss kollegor emellan. Helst har vi inte mer än ett projekt igång samtidigt för att kunna fokusera helt på det och kunna göra färdigt åt kunden i tid. Det vanligaste är att ett projekt ligger mellan 1-4 veckor i tid och det tycker jag är väldigt lagom.” säger han.

Henrik gillar ordning och reda, och förutom att ha det städat och organiserat runt omkring sig vill han att kunden ska känna sig trygg och nöjd. “Allt handlar egentligen om kommunikation och att man är tydliga mot varandra. Jag prioriterar att svara i telefon, komma i tid, hålla vad jag lovat och vara hel och ren när jag kommer till jobbet. Jag vet att mina kunder uppskattar det.” säger Henrik och tillägger. “Det är också viktigt att ha respekt för att det är folks hem man kommer till. Vi tar alltid av oss skorna och städar efter oss innan vi åker. Städar man undan successivt under dagen får man inte bara en bra arbetsmiljö utan det blir både roligare att jobba och man minskar risk för olyckor. Det är ju så enkelt egentligen.”

Efter att Henrik är klar med sin del på det nya huset i Mariestad ska han bland annat lägga 350 kvm golv i en nybyggd kontors- och affärsyta i Lidköping. Sedan har de lite blandade servicejobb, takbyten och fönsterbyten inplanerade de kommande månaderna. “Bra planering gör att vi kan ha ett lugn på jobbet och slippa massa onödig stress. Det är delvis tack vare utkörningarna och bra leveranser som gör det möjligt för oss att jobba så också.” ler Henrik innan det är dags att gå ut och fortsätta dagens moment på husbygget.

Vill du se mer av det Henrik gör på jobbet hittar du det på hans Instagramkonto @byggservicehenrikkall