XL-BYGG
missing tag

Bortforsling av takpannor: Spara tid med baskring

Att få hjälp med att lyfta upp de nya takpannorna på taket är för många en självklarhet. Men visste du att XL-bygg i Lidköping och Nossebro har en tjänst som först hjälper dig att lyfta ner och forsla bort de gamla takpannorna? Det kallas baskring! Framförallt är det ett ergonomiskt alternativ som sparar otroligt mycket tid. Denna morgon görs en baskring i Lidköping. Kranbilen kör fram och alla pannor plockas ner på under 90 minuter, på ett tak om ca 150 kvm.

“Baskring är ett ergonomiskt alternativ där snickarna slipper springa fram och tillbaka uppe på taket, och sträcka sig för att kasta ner pannor i en container på marken. När vi kommer ut med kranbilen och lyfter upp baskern på taket kan snickarna stå på ett ställe, plocka av pannorna och lägga de i baskern intill. Att inte behöva röra sig runt på taket sparar snickarna otroligt mycket tid. Har man en gång testat baskring kommer man aldrig vilja byta takpannor på något annat sätt igen.” säger Gustav Lannerås som är säljare på XL-bygg i Lidköping. 

missing tag

Hur fungerar baskring?

Den orange containern som man fäster i kranen kallas basker. Baskern sitter fast i kranen under hela baskringen, och kranbilschauffören styr hela tiden så att den placeras på ett passande ställe där snickarna vill lyfta bort takpannor. Panna för panna fylls baskern och när det är fullt är det dags för tömning. På en lastbil med tippsläp kan baskern tömmas direkt på bilen, och när alla pannor är nere forslar chauffören bort avfallet. För att få ner alla takpannor från ett hustak töms baskern ett flertal gånger, och chauffören följer snickarnas steg tills varje panna är nere. 

missing tag

Takbyte i Lidköping

Idag är det snickaren Henrik Käll och hans kollega Martin Andersson som byter tak. Kl 7.00 körde kranbilen fram och sedan var det full fart. När det är 9 minusgrader en morgon i slutet av mars, då är det extra skönt att jobbet går undan. Efter 90 minuter var alla tegelpannor från det ca 150 kvadratmeter stora taket borta. Här är det XL-byggs stora kranbil och chauffören Johan Håkansson som sköter baskern, och pannorna tippas av på ett traktorsläp som Henrik lånat in på annat håll.

“När vi ska hjälpa till att lyfta av takpannor åker vi alltid ut och kollar hur det ser ut kring fastigheten. Vi ser om man kan köra in med kranbil på tomten för att komma nära huset, i de fall brukar vi kunna använda vår mindre kran som är 16 meter. Här hos Henrik fanns det inte möjlighet att parkera nära huset, så vi fick istället stå ute på gatan. Det gjorde att vi behövde använda lastbilen med en kran på 27 meter för att nå fram till taket. Nu kommer vi åt ordentligt och kan följa snickarna med baskern oavsett vilken sida av taket de arbetar på.” säger Gustav. 

missing tag

Baskring som tjänst

Hos XL-bygg i Nossebro har man under många år erbjudit tjänsten baskring till sina kunder. Det kommer ur ett brinnande intresse för att hela tiden underlätta för sina kunder och se vilka behov som dyker upp i deras vardag. Precis som att hjälpa till att lyfta upp pallar med nya takpannor, är baskring en service som kunderna uppskattar att få hjälp med. För en snickare kan det bli många takbyten på ett år, det är ett krävande uppdrag och efter några takbyten blir det mycket slitsamt för kroppen.

Snickaren Henrik Käll berättar att han testat använda sig av ett företag som samlar ihop de gamla takpannorna med hjälp av en truck och en mindre container på gaffeln. Trucken håller upp containern vid taket, men då finns det inte möjlighet att följa efter snickarna. Det innebär många extra steg för snickarna som behöver gå fram och tillbaka på taket dit trucken står placerad. En basker och en kran är oerhört flexibla och kan följa snickarnas steg med precision, och placeras vart som än önskas. 

missing tag

Ekonomiskt lönsamt

“En flexibel kran blir ännu mer värdefullt ju brantare lutningen på taket är. Ett tak med en lutning på 45 grader är krävande att ta sig fram på, och att då kunna stå stilla på en och samma plats samtidigt som man lyfter av pannorna är värdefullt. När man räknar de timmarna som går åt vi ett takbyte utan baskring ser man ofta att det även lönar sig ekonomiskt att nyttja tjänsten. De tusenlappar som baskringen kostar har man snart spenderat på snickartimmarna som krävs för att bära pannor fram och tillbaka över taket.” säger Gustav.

Innan Johan åkte med kranbilen från Henrik Käll passade han på att lyfta upp läkten och takpappen på ställningen. Materialet hade körts ut några dagar tidigare och fanns redan på plats. Sedan var det bara för snickarna att sätta igång med arbetet som behöver bli färdigt innan det är dags att lyfta på de nya pannorna. Självklart delades materialet upp så att hälften kunde läggas på ena sidan av taket och hälften på andra sidan. Allt för att underlätta så mycket som möjligt för kunden!  

missing tag

Om du vill veta mer om baskring så tveka inte att ta kontakt med någon av våra Byggsäljare på XL-Bygg Lidköping eller XL-Nossebro!