XL-BYGG
missing tag

XL-bygg i Lidköping: Ny proffsbutik med familjär känsla

Den 27 april 2018 stod den nya butiken i Lidköping redo för invigning efter bara 6 månaders byggtid. Butiken har, sedan öppningen för snart 4 år sedan, haft en rekordstart som nått över förväntningarna. “Vi trodde aldrig det skulle gå såhär snabbt att etablera oss.” säger Peo Davidsson.

Att öppna en helt ny butik i en ny stad är en utmaning som kräver både genomtänkta strategier och mod. Bröderna Anders och Tomas Brolin har drivit XL-bygg i Nossebro sedan 2005 och för några år sedan bestämde de sig för att öppna ytterligare en butik i Västra Götaland. Efter ett gediget researcharbete föll valet tillslut på Lidköping vid Vänern med sina 25.000 invånare. 

missing tag

Peo har varit med från start

Peo Davidsson är platsansvarig på XL-bygg i Lidköping och blev anställd redan under byggtiden av den nya anläggningen. Peo har en bakgrund inom leverantörsledet där han varit resande säljare de senaste 20 åren. “Jag räknade ut att jag har kört ungefär 100.000 mil i tjänsten. Det fick räcka!” skrattar han och fortsätter. “Jag saknar inte alls att sätta mig i bilen. Eftersom jag bor här i Lidköping är det en lyx att ha nära till jobbet varje dag.”

Lidköping är en expansiv ort som passade bra för XL-byggs koncept. Det var en lämplig ort, både geografiskt i förhållande till butiken i Nossebro, men också för att Lidköping är en framåt kommun. “XL-bygg i Nossebro har haft många kunder här i trakterna och turbilarna med leveranser pendlade hit varje vecka. Nu finns vår nya butik som en fullskalig anläggning här och vi är mer tillgängliga för både gamla och nya kunder här i trakten.” säger han.

På de knappa fyra år som gått sedan Lidköpingsbutiken öppnade har omsättningen gått från 0 till dryga 60 miljoner och de 6 personer som var anställda vid öppningsdagen har nu vuxit till att bli en personalgrupp på 15 personer. “Kunderna hittade hit snabbare än vi förväntat oss och har sedan valt att stanna. Det tar vi som en stor komplimang och vi jobbar hela tiden efter att de ska fortsätta trivas hos oss. Det är såklart superkul att det gått såhär bra redan från start, men att växa fort är också en utmaning. Vi har haft en väldigt kul resa hittills men det har stundtals varit både tufft och slitigt. Men det är ju ganska roliga problem att brottas med ändå.” säger Peo med ett leende.

missing tag

Ett stabilt bollplank i både stort och smått

Bra service har varit ett av de viktigaste ledorden sedan öppningen av butiken 2018. Mentaliteten “Allt går att lösa!” är något man jobbar efter varje dag och när en kund behöver hjälp med ett projekt finns det alltid någon som kan hjälpa till. “Alla kunder och projekt är viktiga. Oavsett om det är en stor skola som ska byggas eller en dörr som ska bytas så får man rätt hjälp hos oss!” säger Peo.

XL-bygg jobbar med hög kvalité på både virke och produkter men satsar även mycket när det kommer till kompetens hos personalen. Förutom att kunderna ska känna trygghet när de kommer till butiken så är det även viktigt att personalen känner sig trygg i sin kunskap när man går till jobbet. “Kunderna kan behöva hjälp med allt från vilket material de ska välja till hur man bygger något på bästa sätt. Våra kunder ska kunna känna en trygghet i att man får bra hjälp och rätt information.” säger han.

Bra service och kunnig personal

“Utvecklingen går hela tiden framåt och i vår branschen blir man aldrig helt fullärd. Under vinterhalvåret när det är lite lugnare jobbar vi mycket med interna utbildningar inom olika områden för att personalen ska få möjlighet att utvecklas i sina roller. Vi har en utbildningsplan för hela anläggningen men också på individnivå. Många av våra medarbetare besitter olika kunskap och är fördjupade inom olika områden. Det gör att vi ofta kan hänvisa mer specifika frågor till någon i vår personal som är extra insatt i just det ämnet.” säger Peo.

Den väletablerade XL-byggbutiken i Nossebro är kända för att ha en hög servicenivå och en familjär känsla. “Vi har försökt ta med oss den andan hit till Lidköping och har satsat hårt på att anställa rätt personal. Vi har valt att handplocka personer vi känt till sedan tidigare, bra människor som vi tror kommer passa in i arbetsgruppen här hos oss.” berättar Peo.

“Vi har blivit ett riktigt gott gäng här som trivs och har kul på jobbet. Jag tror att det har varit en av nycklarna till varför det gått så bra för butiken de här första fyra åren. Vi har en familjär känsla och en go stämning både oss kollegor emellan men såklart också ihop med våra kunder.” säger han och fortsätter. “Företaget bjuder alla i personalen på frukost varje dag vilket också är en viktig del i att behålla den där familjära känslan. Det är en viktig stund som alltid är väldigt trevlig och uppskattad av oss i personalen. Ibland kommer några snickare hit för att sitta här och äta sin frukost med oss, vilket är väldigt trevligt. Alla är välkomna!”

missing tag

Fina utställningar visualiserar projekten

Anläggningen i Lidköping är under ständig utveckling och just nu byggs övervåningen ut med fler kontor och en större utställning. Den fina utställningen är en viktig del av butiken som uppskattas såväl av personalen som av kunderna. “Vi har satsat hårt på att bygga upp en inspirerande och trevlig miljö för att kunna visa upp så mycket olika alternativ som möjligt. Man ska kunna klämma och känna på en produkt innan man bestämmer sig. Många snickare skickar hit sina kunder för att kika på t.ex. fönster och dörrar till olika projekt. Det är kul att det blivit så uppskattat och absolut något vi kommer fortsätta utveckla hela tiden.” säger Peo.

missing tag

Anläggningen är byggd efter verksamheten

Den nya anläggningen ligger i Kartåsen, som är ett relativt nytt område som just nu är i en stor tillväxtfas i Lidköping. “Det är redan många trevliga butiker som hittat hit tillsammans med oss och fler är på ingång. Det har ryktats om att det även kommer öppna en eller flera restauranger här vilket kommer lyfta allt ytterligare. Vi tror mycket på detta området och känner att vi valt en bra och lättillgänglig plats som passar våra kunder.” konstaterar Peo.

Butiken och lagret är byggt och planerat efter att verksamheten ska fungera så smidigt som möjligt. Gångarna i plocklagret är väl tilltagna för att bilar ska kunna parkera på båda sidor samtidigt som körfältet i mitten är fritt. Extra många rullfack möjliggör lagerhållning av ett brett sortiment med många olika längder på virke. Att kunna erbjuda virke i rätt längd minskar både spill och sänker kostnaderna för kunden.

“Det ska vara enkelt och smidigt att komma hit! När kunden vill ha något specifikt så vill vi att det ska finnas i lager hos oss. I många byggvaruhus har man börjat i liten skala och sedan fått bygga ut och expandera i efterhand. Här har vi haft möjlighet att bygga stort och praktiskt redan från början vilket resulterat i en väldigt fin och välfungerande anläggning.” berättar Peo stolt.

Tjänster som underlättar vardagen

XL-bygg har varit tidiga med att paketera produkter och tjänster på ett sätt som underlättar så mycket som möjligt för kunden. Det kan innebära att en leverans är strategiskt packad så att det material som ska användas först i projektet ligger överst i paketet och det som ska användas sist ligger underst. Det är en enkel service men som uppskattas väldigt mycket av kunden och som underlättar deras vardag.

“En tjänst som många väljer att använda sig av är hjälp från våra kranbilar. De flesta av våra proffskunder består av byggföretag med 1-10 anställda och dessa tjänster är till stor hjälp för dem ute på ett bygge. Med kranbilarna kan vi köra ut virke och leveranser efter kundens önskemål och behov. Vi har även möjlighet att hjälpa till med tunga lyft som sparar viktig arbetskraft ute på bygget. Våra kranbilar är extra uppskattade t.ex. vid byten av tak där vi hjälper till att lyfta ner och forsla bort de gamla takpannorna och sedan lyfta upp nytt material när det är läge. Ett arbete som tidigare varit väldigt tungt och riskfyllt för snickarna.” berättar Peo.

missing tag

En ljus och expansiv framtid

Även om butiken är nystartad finns det redan nya mål och planer i sikte. 2021 köptes ytterligare mark i anslutning till den nuvarande anläggningen och bygget av en helt ny mellanlagringshall är i full gång. Målet är att kunna lagerhålla större volymer av virke i en väderskyddad miljö redan till sommaren 2022. Under året satsar man även på att anställa fler medarbetare, bygga nya kontor på övervåningen och att utöka den befintliga utställningen.

“Vi vill inte bromsa denna positiva utvecklingen vi haft hittills, utan satsar på att hela tiden utveckla vår anläggning och vidareutbilda vår personal. Vi vill bli den naturliga bygghandeln i Lidköping med omnejd och för att nå dit måste vi ligga i framkant och att värna om att våra kunder ska fortsätta vara nöjda och trivas hos oss.” säger Peo.