Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
 • Bruk, block och sten

  Användandet av lättbetonglbock möjliggör lätta men samtidigt stadiga och starka konstruktioner. Kombinerat med ett passande bruk kan man få fram i princip alla möjliga varianter av former.

  Fördelar med lättbetongblock?

  Som tidigare nämnt är en av de största fördelarna att man kan erhålla stadiga och starka byggnadet. Kombinationen av rätt block och bruk ger stora möjligheter när det kommer till konstruktion. Blocken tillgängliga på marknaden finns i flera olika varianter, både med och utan isolering samt anpassad för inom- och utomhusbruk.

  Tänk på underlaget

  För att en murad konstruktion ska hålla över tid behövs en stabil grund. Ett dåligt förarbete riskerar att leda till sprickbildning, eller i värsta fall en kollaps. Vi rekommenderar att man gräver ut och använder speciellt anpassade grundstenar. Det är även möjlig att använda sig av en armerad betonggrund, som resten av konstruktionen kan vila på. Kontakta din lokala XL-BYGG butik för rådgivning.

  Vilka material finns bruk och block i?

  Såväl block och bruk finns i flertalet varianter och materialval. Vad du ska välja beror på förutsättningarna för ditt projekt. Ett isolerat block används oftare till ytterväggar medan man ofta kan nyttja de tunnare blocken till innerväggar. Kom ihåg att välja ett block som passar med den valda armeringen i ditt projekt. Armering är en väldigt viktig del i en hållbar konstruktion. Är du osäker, armera hellre lit extra. Då minskar risken för sättningar.

  Arbeta smartare

  Det finns många användbara och smarta tillbehör när du ska lägga block och mura. Exempelvis slädar som underlättar fördelnignen av bruk, ett väl tilltaget putsnät förenklar jobbet när du ska putsa ytan på muren eller väggen.

  En murad konstruktion kommer stå emot väder och vind mycket väl, under en lång tid framöver. Många murar en grill eller utekök för att skapa en naturlig samlingsplats i trädgården.

  Välkommen in till din lokala XL-BYGG butik!