Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
 • Måla om innerpanelen själv

  Det är ganska enkelt – och roligt – att måla om panelen själv. Och då får du den ju precis som du vill ha den! Men det finns några saker att tänka på för att resultatet ska bli perfekt. Är du osäker är du förstås alltid välkommen att komma in till oss på XL-BYGG så hjälper vi dig.

  • Gör så mycket av arbetet du kan innan du sätter panelen på plats. Men den sista strykningen bör du göra när den sitter uppe.
  • Var sparsam med färgen så du inte ”klistrar ihop panelen” – den måste kunna röra sig med skiftningar i temperatur och luftfuktighet.
  • De flesta paneler kan målas om, förutom borstade.
  • Behöver du färgmatcha med tapet eller annat så är det bara att ta med ett prov till oss så hjälper vi dig att hitta exakt rätt NCS-kulör.

  Slät panel

  Börja med att rengöra panelen med målartvätt så att färgen fäster bra. Om du ska måla om en hyvlad panel rekommenderar vi att du använder vattenbaserad färg.

  Grov panel

  Rengör panelen med målartvätt så färgen får fäste och måla sedan med vattenbaserad färg. Tänk på att du kan behöva arbeta in färgen ordentligt om panelen är grov.

  Obehandlade träpaneler

  En obehandlad panel kan du måla precis som du vill! Men ett bra tips är att använda kvistlack så att du inte får gula fläckar på panelen. Sedan är det bara att grunda och stryka två gånger med din favoritfärg.