Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
 • Solceller, en investering för framtiden

  När det kommer till själva utformningen finns det idag många olika metoder att välja mellan.
  Våra leverantörer erbjuder många olika lösningar för att passa både smak och behov.
  Idag finns tex plåttak med integrerade solpaneler från Lindab, takpannor mer integrerade solceller (solcelltakpanna) från S: T Eriks och Benders samt klassiska utanpåliggande solcellspaneler.

  På så sätt kan du bevara husets utseende och fortfarande få solcellspaneler installerat.

  Varför inte kombinera ett eventuellt tak-byte med en installation av solcellspaneler? På så sätt kan du dra ned på kostnaden och samtidigt få det utseende på taket som passar fasaden.

  Bild av Benders solcellstak

  Vanliga frågor om solceller:

  Är mitt tak lämpligt för solceller?

  Vi kan tyvärr inte svara på detta utan rekommenderar att du tar hjälp av din lokala takläggare om du är osäker. Det som kan vara viktigt att ha i åtanke är att taket bör ha en bra lutning samt att du planerar så du sätter solcellspanelerna där du har som mest sol på taket.  

  Vad kostar det att lägga solceller på taket?

  Detta beror helt och hållet på hur stort taket är och vilken typ av solceller du vill använda. Du bör även ha med i beräkningen installation och eventuell service. Prata med ditt lokala XL-BYGG så kan dem hjälpa dig ta fram ett kostnadsförslag.

  Hur fungerar det?

  Solcellspanelerna består av solceller som fångar upp solljus och omvandlar den till elektricitet (likström)

  En växelriktare omvandlar likströmmen från solpanelerna till växelström som sedan distribueras ut i ditt hus genom ditt hems el central.

  Du använder en elmätare för att se hur mycket av elen du själv producerat som du använder själv i hushållet och hur mycket överflödig el som kan säljas till elnätet.

  All överflödig elproduktion som inte förbrukas av hushållet skickas automatiskt ut i elnätet och kan då användas av någon granne i samma elnät. På så sätt undviker elbolagen att skicka ut el i långa sträckor.

  Funderar du på att installera solceller? Prata med någon av våra byggsäljare!