Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
 • Välj rätt ytterpanel

  Byte av ytterpanel är inget man gör särskilt ofta, så det är viktigt att du tänker igenom noga vad det är du bör välja, såväl vad gäller träslag, som profil och ytbehandling. Här reder vi ut begreppen för att du lättare ska kunna välja den panel som passar dig bäst.

  Välj karaktär

  Vilken ytterpanel du väljer kan göra enorm skillnad för husets uttryck. Traditionellt målad furupanel eller modernt spännande ädelträpanel? En panel som åldras naturligt och vackert, eller en panel som ser likadan ut år efter år? Tänk efter noga innan du gör ditt val eftersom du ska leva med det länge!

  Välj egenskaper

  Olika träslag har olika egenskaper, och även inom samma träslag finns material med olika kvalitetsklassning. Vissa träslag och kvaliteter står sig bättre mot regn, fukt och röta, och det är också stor skillnad i vilken utsträckning materialen spricker och vrider sig. Oavsett om du väljer traditionell gran, eller exklusivare träslag, så se till att välja bra kvalitet – det tjänar du på i längden.

  Välj träslag

  Gran

  Finsågad gran är det vanligaste fasadmaterialet i Sverige och det är inte så konstigt: Det är ju det träslag vi har mest av! Men det är också ett väldigt bra och prisvärt material. Och beroende på vilken profil du väljer på panelen kan du också få en mängd olika utseenden. Gran är också det självklara materialvalet om du ska måla huset.

  Sibirisk lärk

  Ett modernt och populärt alternativ till ädelträ. Sibirisk lärk ger fasaden en naturlig träkänsla och kan lämnas obehandlad. Med tiden kommer solen att förändra nyanserna och göra fasaden vackert gråskiftande. Materialet är starkt och tåligt, men kan ha en tendens att vrida sig.

  Thermowood

  Thermowood är en patenterad klimatsmart metod för värmebehandling av trävirke. Genom att hetta upp träet i en syrafrimiljö får materialet förbättrade egenskaper att stå emot regn, fukt och sol utan att utseendet förändras. Thermowood-behandlingen är ett bra alternativ om du inte vill måla huset, utan se träets naturliga ådringar. Thermowood finns både som furu och ask.

  Ceder

  Cederträ är inte bara vackert att se på. Det är dessutom naturligt tåligt och står utan behandling pall för vårt stränga klimat. Det har bra motstånd mot röta och håller formen bra utan att spricka. Cederträ kan variera i olika ljusbruna nyanser, men får över tid en vacker silvergrå nyans.

  Att välja fabriksmålat från start

  Hos våra tillverkare målas brädorna under de bästa förhållandena. De målar på färskt virke som aldrig blivit utsatt för sol, väder och vind. Det gör förutsättningarna nästintill optimala. Efter industrimålning blir resultatet dessutom bättre om man jämför med en vanlig pensel. Behovet av löpande underhåll minskar och fasaden står sig bättre mot röta vilket också förlänger livslängden. Klar att monteras direkt oberoende av väder. Väljer du fabriksmålat spar du både pengar och tid.

  Profilen påverkar husets karaktär

  Thermowood är en patenterad klimatsmart metod för värmebehandling av trävirke. Genom att hetta upp träet i en syrafrimiljö får materialet förbättrade egenskaper att stå emot regn, fukt och sol utan att utseendet förändras. Thermowood-behandlingen är ett bra alternativ om du inte vill måla huset, utan se träets naturliga ådringar. Thermowood finns både som furu och ask.

  Z-panel:
  Falsad spårpanel med fasade kanter. Monteras som stående panel.

  Enkelfas:
  Profilerade spontad ytterpanel. Bör monteras som liggande panel.  

  Fjällpanel:
  Som en enkelfalsad panel med triangulärt tvärsnitt. Monteras som liggande panel.

  Finsågad:

  Monteras som stående panel. Ger huset ett traditionellt utseende.

  Lockläkt:

  Ger huset mjukare utseende. Monteras som stående panel.  

  Du hittar ännu mer läsning om paneler, t.ex. hur du målar eller installerar en panel här. Varmt välkommen att besöka eller kontakta din lokala XL-BYGG butik för mer information och rådgivning!