Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
 • missing tag

  Anna brinner för att få följa era projekt

  På färg- och tapetavdelningen inne på XL-Bygg i Nossebro är det Anna Sjörén som håller ordning. Anna är experten som hjälper dig när det är dags att renovera och inreda hemma, hon guidar dig till just det resultat som du vill uppnå. Anna har jobbat över 30 år i branschen och ni kan ju gissa vad det pratas om hemma vid middagsbordet när hon dessutom bor tillsammans med en målare.

  “Jag tycker alltid det är kul att åka till jobbet! Jag har ett väldigt varierat arbete eftersom jag får följa så många olika projekt, och inget projekt är det andra likt. Det är hela tiden nya kunder att hjälpa och det så otroligt roligt. Det är alltifrån ett foder som ska målas till flera rum som ska göras om. Att kunderna dessutom kommer in och visar bilder på hur resultatet blev gör ju min dag!” säger Anna.

  Hos oss på XL-Bygg i Nossebro finns en välsorterad avdelning med färg och tapeter. Inom färg tillhandahålls produkter från Beckers som är ett väletablerat varumärke av hög kvalitet och uppskattas av både professionella målare och hemmafixare. På avdelningen med tapeter hittar du varumärken som York, Intrade och Boråstapeter. En annan produktgrupp som kompletterar färg och tapeter är väggpaneler, där bland annat Moelven är en populär leverantör.

  missing tag

  Anna guidar dig till färg- och mönsterkombinationer som du kommer att trivas med.

  “Väggpaneler är en uppskattad produkt som många väljer när de ska göra om hemma. Man kan sätta panel från golv till tak, men de flesta väljer att bryta av med en bröstlist och kombinera med färg eller tapet ovanför panelen. En väggpanel är tidlöst och passar fint i lantliga hem, något som jag tror att det finns mycket av här i Essunga kommun. Man skulle kunna säga att en väggpanel alltid är ett säkert kort. Den blir aldrig helt omodern men heller aldrig helt trendig.” säger Anna och skrattar.

  Anna började arbeta på XL-Bygg i Nossebro under 2011. Det var tack vare att kärleken bodde i Nossebro som Anna valde att flytta hit från Alingsås. I samband med flytten fanns det lämpligt nog en ledig tjänst som butikssäljare med ansvar för färg och tapeter här i Nossebro.

  Att arbeta som butikssäljare med ansvar för färg- och tapeter innebär allt från att packa upp varor och se till att det ser snyggt ut i hyllorna, till att hjälpa kunderna oavsett vilken avdelning de vill ha hjälp på. Det innebär också att lägga beställningar och att ha kontakt med leverantörerna inför nya tapetkollektioner och lanseringar. Innan pandemin besökte leverantörerna butiken för att visa upp nyheterna innan de släpptes, och detta är något som Anna hoppas kommer tillbaka snart. 

  missing tag

  Yorks tapeter som är designade av TV-profilen Joanna Gaines är mycket populära.

  “Det är väldigt trevlig att se nyheterna lite före de släpps, då kan vi planera och beställa in de prover vi önskar så att de finns på plats till lanseringen. Jag tycker det är roligt att visa upp nyheter som är lite udda och att inspirera kunderna till att våga lite mer. Man väljer oftast inte de mildaste, men inte heller de allra mest färgstarka tapeterna. Oftast landar våra kunder på ett alternativ som är lite mitt emellan.” säger Anna.

  Annas tre bästa tips för ett lyckat resultat

  1. Det finns en uppsjö av tapeter i olika färger, mönster och kvaliteter vilket gör det utmanande att hitta rätt. Självklart är du varmt välkommen in till Anna och kollegorna i butiken för att bläddra i tapetkataloger. Om du vill förbereda dig innan ditt besök är ett bra tips att titta in på www.tapet.se, där ser du alla tapeter som butiken kan beställa hem. Att sitta ner i lugn och ro för att botanisera i sortimentet gör att du inte riskerar att ta förhastade beslut.


  1. När det kommer till färg kan det vara ännu svårare att ta beslut. En kulör ser ut på ett visst sätt på en provbit, och på ett helt annat sätt när kulören kommer upp på en större yta. I en butik är det dessutom ett helt annat ljus och annorlunda belysning jämfört med hemma. För att ditt resultat verkligen ska leva upp till dina förväntningar, är det bästa tipset att köpa en provburk med till exempel 0,5 liter färg för att provmåla en liten yta i det rum du ska måla om.


  1. Tips nummer 3 handlar om verktygen, de påverkar resultatet mer än man kan tro. Om du vill uppnå det bästa resultatet är det inte verktygen du ska snåla in på. Att använda sig av en roller som inte luddar till tapetlimmet, och penslar som inte tappar strån i färgen skapar bästa förutsättningar för en perfekt finish. XL-Bygg i Nossebro jobbar bland annat med verktyg från varumärket Mäster. 

  missing tag

  Anna bjuder ständigt på ny inspiration och ser till att det ser fint och snyggt ut på avdelningen.

  Anna berättar att de inte har så stort fokus på trender inom färg och tapeter. I sortimentet finns allt från randigt, storblommigt, färgstarkt, sobert, naturliga texturer och mönstrat. “Det ska finnas något för alla!” säger hon och visar upp ett ställ med flera olika tapeter som varit populära det senaste. När Anna smygtittade på Beckers nya kulörer för 2022 var det dock beige, ljusgult, ljuslila och pasteller som verkade toppa trenden just nu. Men utbudet på kulörer kommer fortsatt att vara precis lika brett som vanligt.

  Färger och mönster förändras från år till år, men även utveckling inom innovation och hållbarhet sker inom färg och tapeter. Inom färg har miljötänket blivit större de senaste åren, och produkter utvecklas för att vara snällare mot miljön. Beckers sortiment är till exempel vattenburet till 99%, det innebär att det inte är några farliga ämnen i färgen som avdunstar och hamnar i naturen.

  Varmt välkommen in till butiken så hjälper vi dig med ditt nästa roliga projekt!