XL-BYGG

Våra vanligaste altanmaterial

Dagens tralltyper finns i en mängd olika kvaliteter. Du kan välja mellan funktion, utseende och underhåll. För att du inte ska gå vilse i trallskogen, har vi här sammanställt de vanligaste altanmaterialen som du hittar på XL-BYGG.

Tryckimpregnerad trall (grön)

Sveriges populäraste trall. Det självklara valet för dig som inte vill lägga ner mycket pengar och tid på underhåll. Praktiskt och passar i de flesta miljöer. Tryckimpregnerad trall får med tiden en grå patina. På marknaden finns olika kvaliteter, så satsa på en premiumtrall – vår XLENT-trall, med mindre kvistar, det tjänar du på i längden. Tryckimpregnerad trall finns även i brunt och i rillat utförande. Dessa varianter är lite dyrare.

Sibirisk lärk

En stark tvåa bland populära val och utmanare till den traditionella tryckimpregnerade trallen. Ett elegant och ekologiskt alternativ med hög slitstyrka. Det är de höga andelarna av harts och syror, i kombination med det karga klimatet, som ger materialet dess unika egenskaper. Ett miljövänligt alternativ med god naturlig beständighet som kostar lite mer än tryckimpregnerad trall. Värt att nämna är att sibirisk lärk bör monteras med större expansionsutrymme.

Cumaru

Ett mycket hårt och slitstarkt ädelträ som lämpar sig bra för utomhusbruk. Har en rödaktig ton som bevaras bra om du oljar regelbundet. Utan oljning får cumaru en silvergrå nyans, som kräver minimalt med underhåll. Materialet har ett naturligt skydd mot svamp och röta. Därför är det många som väljer att lägga cumaru i poolområden. Priset ligger i det övre segmentet men å andra sidan får du ett trallgolv som håller i många år.

Thermowood

Ett samlingsbegrepp för träslag som får sina egenskaper genom att behandlas genom uppvärmning och i vissa fall ånga. Vanligast är ask och furu, alla träslag som behandlas på det här sättet blir brunare. En nyans som bevaras med oljning. Furu, och ibland gran, är ofta kvistrik, vilket vissa tycker ger en tilltalande och levande finish. Ask är i princip kvistren. Om du inte underhåller med olja kommer träet att anta en gråare ton med åren. Det är formstabilt och har lägre vikt än vanligt trä. Ett bra miljövänligt och Svanenmärkt alternativ, men snäppet över sibirisk lärk i pris.

Organowood

Den nya generationens träskyddsmedel. Miljövänligt med både flam- och rötskydd och utan giftiga tungmetaller. Istället för att ta död på svamp skapar Organowood en fysisk barriär som hindrar svampen från att kalasa på virket. Skyddet finns att köpa på burk men också i form av modifierat virke som är behandlat med samma metod. Trallvirket är av svensk furu och finns i olika nyanser. Virket har en hård yta och kommer med en 10-årig rötskyddsgaranti.

Bangkirai

För dig som önskar ett högkvalitativt terrassgolv i kvistrent utförande med lång hållbarhet och äkta träkänsla är Bangkirai perfekt. Det är ett vackert, slitstarkt och hållbart träslag från Indonesien och Malaysia. Träet varierar i färg mellan ljusbrunt, ljusgult och mellanbrunt. Klarar sig utomhus, utan ytbehandling och är därför ett bra val för dig som önskar minimalt underhåll.