Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
 • Sätt färg på huset

  Inte bara tycke och smak

  Vilken färg – eller kulör – du ska välja till din fasad handlar förstås främst om vad du själv tycker är snyggt. Men det är inte helt lätt att välja alla gånger. Är du osäker på vad du ska välja kan det vara idé att titta på hus i samma stil och ålder. Vilka kulörer var populära när huset byggdes? Hur ser resten av grannskapet ut? Du behöver inte rätta dig exakt efter vad andra gör, men kanske hålla dig till ungefär samma stil. I vissa bostadsområden kan det till och med finnas regler för vilka kulörer du får välja.

  Lyft med kontrast

  Det är inte bara fasaden du behöver välja kulör på. Nästan lika viktigt är vilken kulör du väljer till detaljer, som fönster, dörrar, räcken, foder etc. Vill du lyfta fram fönstren väljer du en kulör som kontrasterar med fasaden. För ett lugnare intryck väljer du en nyans som liknar fasaden. Har du flera dörrar kan det vara en god idé att välja en lite mer utstickande färg till ytterdörren för att markera den lite extra. Om du vill måla detaljerna vita bör du bryta färgen med lite grått eller gult, annars är risken att den upplevs som lite väl stickande. Husgrunden bör oftast vara lite mörkare än fasaden för att balansen ska bli rätt

  Prova först, måla sen

  Ska du måla om huset i en ny kulör är det alltid en bra idé att provmåla först – både vägg och detaljer. Köp några olika provburkar och testa hur färgerna ser ut tillsammans och i verkligheten. Tänk på att kulörerna upplevs helt annorlunda på plats än på provkartorna i butiken. Alla kulörer upplevs betydligt ljusare och starkare i verkligheten. Det som känns lite smutsigt och trist i butiken, kan bli väldigt vackert när du täcker hela fasaden med det.