Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
 • Montera innerpanelen själv

  Det är lättare än du tror att montera panel. Är du normalt händig och har rätt verktyg går det som en dans. Ska du sätta upp lång panel är det förstås bra om ni är två som hjälps åt. Ofta behöver du inte ens måla, spackla eller limma – det är bara att sätta upp! Men det finns förstås en del att tänka på.

  Acklimatisering
  Innan du börjar arbetet är det mycket viktigt att du ger panelen en chans att acklimatisera sig efter klimatet i rummet. Annars är det lätt att panelen kupar sig eller spricker. Låt panelen ligga i sin förpackning i minst en vecka i rummet den ska sättas upp. Sprid ut buntarna så att luften kan cirkulera fritt kring dem. Rummet ska vara ca 20° och ha en luftfuktighet på ca 40–60%. Mät gärna panelens fuktkvot innan du monterar – den bör ligga på 10–12%. Behöver du en fuktmätare brukar du kunna låna en sådan på XL-BYGG.
  1
  Börja i hörnet
  Sätt första panelbrädan i ett hörn och mät upp noga med vattenpass, så att panelen verkligen blir exakt lodrät.
  2
  Spika
  Spika på skrå i fjäderns innerkant och var noga med att spikhuvudet går in helt i träet. Har du tillgång till spikpistol så är det att rekommendera. Dels går jobbet mycket snabbare, men du minskar också risken för skador i panelen.
  3
  Limma
  Limma alltid ändsponten, så slipper du glipor när träet krymper på längden.
  4
  Skarva
  Behöver du skarva panelbrädorna bör skarven förskjutas minst 600 mm. Försök om möjligt sprida ut skarvarna över hela ytan.
  5
  Spikreglar
  Om väggen är murad eller kaklad kan du sätta upp en spikregel som du fäster panelen i. Det går också bra att limma upp den. Ska du sätta panelen i våtrum är det viktigt med luftöppningar längs med väggen, så att fukten kan ventileras bort.
  6