Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
 • Luftavfuktare och varför du behöver en!

  Det är säkert ingen nyhet att vi behöver frisk och fräsch luft inomhus för att må bra. Lever man i ett dåligt inomhusklimat kan trötthet, huvudvärk, astma och allergier krypa sig på. Och eftersom vi spenderar en väldigt stor del av vår tid inomhus, så är det verkligen viktigt att säkerställa god luftkvalitet i hemmet. 

  Normalt andas vi människor cirka 20 000 gånger per dygn och förbrukar ungefär 10 000 liter luft per dygn. Det innebär att många olika typer av partiklar, kemikalier och biologiska material passerar dina lungor. Majoriteten av dessa är helt ofarliga, men det finns de som kan skada din hälsa.

  Vad är en luftavfuktare?

  Den grundläggande principen för att avfukta luften i ett utrymme är att fuktig luft sugs in och leds genom en förångare med kylningsfunktion.

  I samband med att luften kyls ner kondenseras vattnet på förångarens kalla yta. Detta leds sedan till en vattenbehållare eller direkt till ett avlopp beroende på modell. Den nu torra luften leds sedan genom en varm kondensator för att sedan skickas ut till rummet igen, redo att absorbera mer fukt.

  Denna process fortgår till dess att vald luftfuktighet har åstadkommits. En förutsättning för att detta ska ske effektivt är att rummet är tillstängt, det vill säga att ingen eller lite ny utomhusluft släpps in.

  Visste du att...

  Om du placerar en luftavfuktare i tvättrummet kommer det gå snabbare för din tvätt att torka. Perfekt för dig som tröttnat på att ständigt ha familjens tvätt hängandes på tork.

  6 tecken på att du behöver en luftavfuktare

  Det vanligaste sättet att mäta fukten är med hjälp av en hygrometer. Då får du svart på vitt vilken fuktnivå du har i t.ex. huset eller båten. Det hjälper dig även att ställa in rätt nivå på luftavfuktaren.

  Välj rätt typ av luftavfuktare

  Det finns en del frågeställningar att ta ställning till när man väljer modell för att avfukta luften i ett utrymme i sin bostad. 

  • Hur stort är rummet?
  • Vad är temperaturen i rummet?
  • Vad är den relativa fukten i rummet (RF)?  

  Valet av avfuktaren kommer skilja sig beroende på var du placerar den. Ett utrymme som är varmt och väldigt fuktigt (t.ex. duschrum eller spaavdelning) behöver en annan luftavfuktare än om du placerar den i ett förråd eller garage.

  Man använder sig därmed av olika typer av avfuktare  beroende på vilka förhållanden som råder.
  Köper du en luftavfuktare för att placera i krypgrunden eller för att minska på uppvärmningskostnaderna under vinterhalvåret i sommarstugan behöver du en annan typ av avfuktare än om du ska snabba på torktiden i tvättrummet.

  Utöver temperaturen och den relativa fukten (RF) i det utrymmet den placeras i måste du även ta hänsyn till vilket typ av inomhusklimat du vill skapa. I sommarstugan under vinterhalvåret blir energibesparingen större när du kan sänka temperaturen. Då vill du ha en luftavfuktare som är effektiv även när det är kallt. 

  Tänk även på detta när du köper en luftavfuktare

  • Avledning av vatten

  I samband med att maskinen avfuktar luften i utrymmet måste vattnet samlas upp någonstans. Vattnet samlas upp i en vattenbehållare eller kopplas direkt till ett avlopp. Saknar du möjlighet att koppla den till ett avlopp kommer storleken på vattenbehållaren vara viktig.

  Storleken på vattenbehållaren kommer avgöra hur ofta du måste tömma den. Många maskiner har en automatisk avstängningsfunktion om vattenbehållaren skulle bli full, så man riskerar inga olyckor.

  • Ljudnivå

  Ska den placeras i litet badrum, vägg i vägg mot ett sovrum blir ljudnivån viktig. Som referens är ett vanligt samtal mellan två personer på cirka 60 dB. Och en ökning med endast 10 dB upplevs som en fördubbling av ljudnivån.

  • Vikt och storlek 

  Låg vikt och kompakt konstruktion gör att luftavfuktaren lätt kan flyttas mellan rum eller stuva undan vid  behov. Om luftavfuktaren har en låg vikt och kompat format kan du även placera den vid trånga utrymmen som t.ex. segelbåten eller husvagnen.

  Fler frågor?

  Känner du dig fortfarande osäker är du varmt välkommen att kontakta eller besöka en av våra XL-BYGG butiker så hjälper vi dig välja en modell som passar dig och ditt hem.