Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
 • Därför ska du välja ljudisolerande innerdörrar

  Att byta innerdörrar i hus eller lägenhet är inte bara ett snabbt sätt att lyfta inredningen, förbättra stämningen och justera mängden ljus samt insyn i varje rum. Genom att välja ljudisolerande innerdörrar kan du även förbättra inomhusmiljön i ditt hem. Säg hejdå till att gång på gång knacka på till tonåringen som precis upptäckt glädjen i att spela hög musik. Säg hej till – tystnaden och lugnet. 

  Skulle det vara så att barnen är utflugna eller att du redan investerat i ett par schysta hörlurar som barnen glatt lyssnar på musik ifrån finns det fortfarande många anledningar till att byta ut dina gamla innerdörrar mot nya med en ljudisolerande egenskaper.

  En ljudisolerande innerdörr lämpar sig extra bra till rum där ljudvolymen stundvis kan vara hög, som till exempel:

  • Badrum
  • Tvättstuga
  • Barnrum
  • Hobbyrum
  Det är också viktigt att tänka på i vilka rum är det viktigt med låg ljudnivå? I sovrummet är lugn och ro viktigt. Innerdörrar med ljudisolerande egenskaper hjälper till att skapa goda möjligheter till återhämtning. 
   
  Bor du i hus eller lägenhet där buller är ett problem (exempelvis. närliggande väg) kan många gånger innerdörrar med ljudisolerande egenskaper väsentligt förbättra livskvaliteten.
   
  Ljudisolerande innerdörrar benämns ibland olika: brusreducerande, ljudreducerande, ljuddämpande och så vidare. Kärt barn har många namn! I slutändan är det bara olika sätt att beskriva en innerdörr som hjälper till att stänga ute (eller inne) ljudet. Allt för att få en mer behaglig ljudnivå i hemmet.
   
  Fortsätt läsningen för att få en bättre förståelse för hur innerdörrar med ljudisolerande egenskaper är konstruerade.
  Ljus innerdörr i trä med ljudisolerande konstruktion

  Ljudisolerad innerdörr - Hur fungerar det?

  Hur känner man igen en ljudisolerad innerdörr mot en vanlig? En ljudisolerad innerdörr har ofta bättre kvalitet och finish. Innerdörrarna känns mer gedigna helt enkelt. Och när du öppnar eller stänger en ljudisolerad innerdörr (massiv kärna) blir det en helt annan känsla och tyngd, och för att inte glömma bort: en tystare inomhusmiljö.

  Tre tips till ett tystare hem

  Förutom de estetiska valen du behöver tänka på när du väljer innerdörrar till ditt hem finns det tre tips som hjälper dig säkra en tystare inomhusmiljö:

  1. Innerdörr och karm  – Välj en innerdörr med ljudisolerande konstruktion samt en karm försedd med tätningslist.
  2. Foga runt karmen – Använd en elastisk fog runtom karmen.
  3. Foga vid tröskeln – Foga även runt tröskeln, använd en elastisk och ljuddämpande fog.

  När du ändå håller på att byta innerdörrar rekommenderar vi även en översyn på husets ytterdörr. Du hittar allt du behöver veta om ytterdörrar via länken här. Oavsett byggprojekt är du alltid varmt välkommen att kontakta eller besöka din närmsta XL-BYGG handlare