Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
 • Det klassiska bänkbordet alla kan bygga

  Det klassiska bänkbordet är lika vanligt på glassbaren som hos den lokala idrottsföreningen. Men det är inte bara praktiskt, det är även enkelt att bygga på egen hand, även om man inte har så mycket snickarvana.

  Foto: Bildbyrån 

  Bänkbord är lika mycket svensk kultur som köttbullar med lingonsylt eller att fira midsommar. Just när man firar midsommar kan faktiskt denna praktiska möbel komma väl till pass. Fördelen med denna picknick-bänk, som det är vanligt att kalla den, är att det är väldigt lätt att anpassa den efter sina egna behov och vad man föredrar. Både längden och höjden på bordet är lätta att själv anpassa. Vi byggde ett som Mölndals Roddklubb kan ha på sin altan för att visa hur enkelt det är.

  – I vår grundritning är den 180 centimeter lång, vill man göra den längre kan man lägga till ett stabiliserande stomben och göra den tre meter lång. Vill du göra den ännu längre är det bara att lägga till ännu fler. Så länge den inte blir för lång och tung för att lyfta så kan du göra den hur lång som helst, berättar snickaren Emil Duhnke, på Landskap & Anläggning i Lindome Aktiebolag, och fortsätter:

  – En vanligt toalett eller stol man sitter på är mellan 42 och 44 centimeter hög. Bänkbordet kan vara bra att göra 45 centimeter högt. Utomhus har man oftast skor på sig och då kommer man upp någon centimeter.

  Foto: Bildbyrån 

  Lätt att bygga

  Fördelen med den här typen av möbel är att den är förhållandevis lätt att bygga. Den är både ett lämpligt första projekt för den som vill komma igång med att snickra, och något som passar bra att göra tillsammans i föreningen eller tillsammans med vänner. Kan du mäta vinklar och och hantera såg och skruvdragare räcker det långt.

  – Är man två personer skulle jag tro att det tar tre-fyra timmar att bygga en sådan bänk. Är man själv tar det ungefär dubbla tiden, berättar han.

  Foto: Bildbyrån 

  Tips!

  • Lägg första stombiten som mall när du ska skruva ihop den andra. Detta gör att det går smidigare och du är hela tiden helt säker på att de blir likadana. Då kan man skruva ihop den med hjälp av ögonmåttet.
  • Mäter man diagonalmåttet så är det lätt att se om en fyrkantig form skevar eller inte. Mäter du på diagonalen åt båda hållen och de är lika långa så vet du att den är linjerät. Är det 120 åt ena hållet och 120,5 åt det andra så får du trycka till den lite så att det blir 120,2 åt båda hållen.
  • Dra ner skruvarna så att de sänks ner i träet och man inte river sig på dem.
  • Lägg en temporär stödbräda mellan stommarna, som du har fastskruvad i dem medan du bygger. Det får dem att stå upprätt och ger dig möjligheten att använda båda dina händer till annat.

  Foto: Bildbyrån 

  Tänk på virket

  Att virket ser bra ut är annars det viktigaste att tänka på innan man sätter igång med bygget av ett bänkbord. Kontrollera att brädorna inte har för många kvistar, förutom att det inte är så snyggt gör det att det blir svårt att skruva och såga. Det vanligaste är att använda sig av tryckimpregnerat virke, men det går också bra med lärkträ. Emil Duhnke tipsar också om att det går snabbare om man tar det lugnt och är noggrann, samt att man helst ska vara på ett jämnt underlag när man bygger.

  – Mät hellre två gånger och kapa en gång, än tvärtom. Att såga fel är det misstag som ligger närmast till hands att göra. Det är också viktigt att vinklarna blir rätt, blir det exempelvis två olika vinklar så blir det skevt och svårt att få ihop. Ett annat bra knep är att mäta diagonalmåtten åt båda hållen. Är de lika långa har bordet räta vinklar.

  Foto: Bildbyrån 

  TIPS! Sittbänken ”EMIL”, materialåtgång:

  Beskrivning
  Antal
  Dimension
  Längd
  Bord & sittyta 9 stycken 34 x 145 mm 1 800 mm
  Bord & Stomme under sittyta 2 stycken 45 x 145 mm 1 500 mm
  Stomme under borddel 2 stycken 45 x 145 mm 700 mm
  Bordsben 4 stycken 45 x 145 mm 800 mm
  Mitt under sittyta 2 stycken 45×45 mm 280 mm

  Generell sågvinkel 22.5 grader på alla stomdelar. 
  Trallskruv 4.8 x 75 mm (50 st på bord/sittyta)
  Träskruv utv. 6×80 mm (35 st till stommen)