XL-BYGG AB

Ska du lägga nytt tak?

Vi hjälper dig hela vägen med ditt takbyte.

Det finns många skäl att byta tak. Känslan av trygghet med ett tätt och pålitligt tak är kanske det viktigaste. Huset lär även stiga i värde vilket inte heller är utan betydelse. I ett takbyte är det naturligtvis många frågor som ska besvaras och för att förenkla för dig så hjälper vi dig med hela takbytet. Läs mer om vår tjänst Monterat & Klart längst ner på sidan.

Takbesiktning

Våra takexperter kommer ut till dig och besiktigar ditt tak och kontrollerar bland annat underlagspappens och läktens status samt undersöker takpannornas kvalité.

Rådgivning

Du får tips och råd i valet av tak, så det passar dina behov och stilen på ditt hus. Vi hjälper dig även med verktyg och material för hela ditt takbyte.

Hemleverans med taklyft

En kvadratmeter takpannor väger 30-40 kg och det betyder ca 4-5 ton för en normalstor villa. Om du beställer ett taklyft så levereras alla pannor hem och lyfts upp på ditt tak mot en avgift. Du slipper med andra ord att hyra lift eller hiss. Ett mycket smidigt sätt att spara ryggen på.

Delbetala - bygg först, betala sen

XL-BYGG kortet är ett MasterCard, ett kreditkort fritt från årsavgift med upp till 90 dagars fri kredit på dina inköp. Du kan dela upp betalningen på 6, 12 eller 36 månader. Ansökan finns hos din närmaste XL-BYGG. Sök butik här och läs mer om XL-BYGG MasterCard.

Lägger du taket själv?

Om du trots det förmånliga ROT-avdraget vill lägga taket själv så får du här några enkla råd. Det är inte svårt att lägga tak, men det kräver noggrannhet och planering. Observera också att det är ett tungt jobb och alltså inget för dåliga ryggar. Ni bör helst vara några stycken. En stor hjälp får du av att pannorna lyfts upp och fördelas på taket vid leveransen. Utförliga monteringsanvisningar hittar du i länkarna uppe till höger. 

Hur många pannor behöver du?

För ett hus med vanligt sadeltak mäter du längd och höjd. Multiplicera talen med varandra och dubbla resultatet för att få båda taksidornas yta. Dra eventuellt av för skorsten, takkupa, takfönster, luckor med mera. Observera att även takets vinkel påverkar antalet pannor, ju flackare tak desto kortare läktavstånd och fler pannor per kvm (se tabell). Ta fram din takvinkel/lutning i vårt beräkningsverktyg.

Tak_monteratklart_863x200.jpg

Taktillbehör

När du valt pannor och färg kommer vi till tillbehör, komponenter och infästningar. Det inkluderar specialpannor och säkerhetsutrustning. Ett tak måste vara utrustat med säkerhetsutrustning, t ex snöskydd, stegar och takbryggor. Boverket har nyligen skärpt reglerna för taksäkerhet. Nytt är bland annat skydd mot fallande is och snö ovanför entréer. Som husägare har du ansvar för alla som ska upp på ditt tak, till exempel sotaren och antennmontören.


Monterat & klart    

För dig som inte vill, kan eller har tid att genomföra dina tak, fönster, dörr eller golvprojekt erbjuder vi tjänsten Monterat & Klart. Kontakta bara ditt närmaste XL-BYGG så ser vi till att våra hantverkare, som vi jobbar med på din ort, utför jobbet från början till slut. Du slipper hantera olika aktörer och får en riktig helhetslösning på en faktura.

För dig som vill sköta dina byggprojekt själv kan vi givetvis tipsa om många bra hantverkare. Kom in till oss så hjälper vi dig hitta rätt person på din ort. 

Monterat&klart_863x200.jpg