logotyp
XL-BYGG AB

Välj rätt bänkskiva

Fördelar & nackdelar.

När man ska välja bänkskiva handlar det inte bara om vad som är snyggast, utan även vilket material som har bäst egenskaper. Skivan bör vara praktisk, hygienisk och klara värmen från en kastrull. Här har vi listat olika material och dess för- och nackdelar.


Trä

Ger en behaglig yta med fin struktur och kan lätt sågas till i rätt mått. Viktigt att tänka på är att trä måste kunna röra sig (dvs utvidga sig och torka) vid förändringar i temperatur och fuktighet. Skivan är också känslig för varma kastruller och plåtar som kan ge brännmärken. 

Tips: 
Torka av regelbundet med fuktig trasa och olja in varannan eller var tredje månad och polera därefter ytan. Slipning rekommenderas vartannat eller var tredje år. Ytan kan behandlas med lack, såpa eller olja. Om du underhåller ordentligt kan en träbänkskiva hållas snygg i många år. 

Laminat

Prisvärd, snygg  och slitstark. Laminat kan fås i en mängd olika mönster, färger och träimitationer samt kan sågas till i lämpligt mått. Laminatskivan är lätt att rengöra, kräver inget underhåll men kan missfärgas av varma kastruller eller dylikt. 
En annan variant av skiva är Corian-skivan som även den finns i fina färger. Corian-skivan kan dock inte sågas till lika enkelt.

Marmor

Ger ett vackert och gediget intryck och finns i ett brett urval av färg och mönster. Marmor är lätt att rengöra, kräver inget underhåll men kan repas av t ex kastruller. I värsta fall kan vätskor tränga igenom ytskiktet och orsaka missfärgning. 

Tips:
 För marmor och även kalksten bör inga sura rengöringsmedel användas. Undvik även sura varor som citron, vin, vinäger och ättika.

Granit

Är både slitstarkt, vackert och lätt att rengöra. Granit är ett naturmaterial som tål värme och håller sin glans även om den utsätts för hårt slitage, påfrestningar och starka medel. 

Hi-Macs

Ser ut som sten men har fler fördelar. Du slipper den kalla känslan som sten ger, materialet är lika lätt att rengöra som sten samt har fördelen av att bli vackrare med tiden.

Rostfritt stål

Rostfritt stål är absolut lättast att hålla rent. Rostfria diskbänkar är en produkt som förenar exklusiv design med god funktionalitet.

Glas

Blänkande elegant och lättskött. Stark och hållfast produkt som finns i flertalet färger.