logotyp
XL-BYGG Sten & Son i Enköping

Inför köpet

Tänk på det här när du ska välja golv.

Välja ett ljust eller mörkt golv

När det gäller färg är det viktigt att tänka på rummets övriga färgsättning samt ljusinsläppet. Ett mörkt golv absorberar mycket ljus och påverkar känslan av hur stort rummet är. Samtidigt ger ett mörkt golv en hemtrevlig och ombonad känsla. Önskar du en ökad känsla av rymd, är ett ljust golv ett bättre val, eftersom ljuset reflekteras mot golvet. Ska du lägga parkett är det bra att veta att även mönstret påverkar rummets karaktär och ett generellt tips är att välja 1- eller 2-stav till större rum och 3-stav till lite mindre rum. Sen får man ju inte glömma att man genom inredning kan påverka rummet som helhet. En ljus matta eller ljusa möbler i kombination med ett mörkt golv, blir oftast väldigt effektfullt. Och en blandning av olika material är spännande och kan skapa kontraster som framhäver skönheten hos de olika materialen.

Fördelar med massiva trägolv

Massiva trägolv är främst långlivat, tåligt och omslipningsbart. Sen så ger det även en speciell känsla eftersom det är äkta trä. Golven är ofta färdigbehandlade och klara för att bara lägga in, vilket är skönt. Trägolven finns i bland annat furu, ask och ek och ju tjockare golvet är, desto fler gånger kan det slipas om. Vanlig tjocklek är 15–30 mm med en plankbredd på 110–200 mm och genom sågade spår på undersidan, förhindras att plankan bågnar.

Fördelarna med parkettgolv

Parkett är ett klassiskt golv och finns i flera olika träslag och mönster. Golvet består ofta en stomme av lamellträ eller mellanskikt av gran- eller furuplywood, och ovanpå ligger sedan ett ca 4 mm tjockt skikt av ädelträ som kan slipas om 4–5 gånger. Precis som laminatgolven, har många parkettgolv även smarta läggningssystem som gör dem enkla att lägga och som låser ihop parkettbrädorna med nästan osynliga skarvar!