logotyp
XL-BYGG Sten & Son i Enköping

En kort altanguide

Vad är det viktigaste att tänka på?

Hur bygger man en altan?

Dels spelar underlaget roll för hur du bygger, dels hur du vill att det ska se ut, vilken storlek samt materialval. Är du en händig person sätter du bara igång, men tänk på att ha en bra ritning, en bra handbok för altanbygge och gott om tid. Är du osäker eller inte har tiden kontaktar du ditt bollplank på XL-BYGG, så får du hjälp att hitta en lösning som passar dina förutsättningar och önskemål.

Vad ska man tänka på vid altanbygge? 

Fundera på utseende samt när och hur den ska användas. Vill du ha tillgång till den från tidig vår till sen höst kan du glasa in och lägga på ett altantak med möjlighet att skjuta dörrarna åt sidan. Och tänk på att bygga en rejäl konstruktion samt vara noggrann och inte snåla med ytan på altanen.

Vad behövs utöver själva trallvirket?

Plintar eller plattor på mark samt regelverk till konstruktionen, ramverket. Du behöver också balkskor, spikbleck, vinkeljärn och beslagsskruv till infästning. Sedan väljer du trallskruv för ditt tralldäck.

Vilka verktyg bör man ha?

Kap- och geringssåg eller fogsvans, skruvdragare eller hammare samt bits, tumstock, penna, vinkelhake, vattenpass, kniv, linor och eventuellt en grävspade.

Vad ska man ha för trallskruv?

Till lärktrall och ädelträ behövs en syrafast trallskruv. Hårda träslag kräver skruv med borrspets eller förborrning. Till en vanlig impregnerad fura används ytbehandlad stålskruv som har en typgodkänd rostskyddsbeläggning.

Bygg steg för steg

 Altan_artikelbild_268x259.png

En altan byggs upp av tre delar: stödpunkter mot mark, ramverket och tralldäcket. Sen är det bara själva trallen kvar att lägga.

Stödpunkterna

Stödpunkterna kan gjutas fast eller så grävs färdiga betongplintar ned. På dessa punkter fästs tryckimpregnerade reglar (bärlinor) som blir själva ramverket för din altan. Reglarna är normalt 45 mm tjocka och i höjderna 145, 170 och 195 mm. Höjden styrs av hur markförhållandena ser ut och hur många bärande stödpunkter du behöver.

Håll dig till regelverket!

Våra rekommenderade avstånd/spännvidd mellan stödpunkterna vid olika dimensioner av reglar är:
45x145 mm – ca 150 200 cm
45x170 mm – ca 180-260 cm
45x195 mm – ca 210-300 cm
Mellan reglarna monteras stödreglar för trallvirket ex. 45x95 mm, som enklast monteras med en balksko. Regeln kan också placeras direkt på bärlinor om höjden på din altan tillåter det. Och istället för stödreglar kan du välja att endast ha bärlinor hela vägen.

Tralldäcket

De vanligaste storlekarna för tryck­impregnerat trallvirke är 22x95 mm, 28x120 mm och 34x145 mm. 22x95 mm blir något billigare, men mer arbetskrävande och risken för en svajig altan är större. Väljer du 28x120 mm, får du en mer traditionell altan. Vill du ha en extra stabil och rejäl altan väljer du 34x145 mm.