XL-BYGG Pousette
Öppettider

Braskaminer

Hög mysfaktor.

En öppen spis har ofta hög mysfaktor, men i de flesta fall eldar du för kråkorna. Vill du få bättre effekt bör du sätta in en insatskassett. En kamin hemma skapar både hemtrevnad, härlig stämning och minskar med stor sannolikhet dina uppvärmningskostnader. Tänk dig en avkopplande stund hemma med en kopp varm dryck i favoritfåtöljen framför en tänd kamin med behagligt flammande ljus och ett knäppande ljud från veden.


Hos oss hittar du täljstens-, gjutjärns-, stål- och kakelkaminer i olika design, med stor eller liten glaslucka. Det är en smaksak vilket utförande man väljer. Braskaminer ger bra värme, men det skiljer sig en del mellan de olika modellerna. En stålkamin blir exempelvis snabbt varm och kallnar fort. Vill du ha en behaglig eftervärme som håller länge, bör du därför välja täljsten. Eldar du regelbundet kan du sänka elräkningen. Besök oss för tips och råd kring val av modell och material.

Tio tips till dig som ska köpa kamin

  1. Fråga byggnadskontoret om du får elda i bostadsområdet. Kolla med kommunen om det krävs byggnadslov eller en bygganmälan.
  2. Bestäm var braskaminen ska stå och hur den ska användas.
  3. Ta med husritningen till oss för en kostnadsfri offert.
  4. Utgå från det du ser. Kaminen ska passa i hemmiljön.
  5. Förutom att gilla utseendet, bör du också titta på konstruktionen. Var noga med luckans täthet. Som standard bör kaminen ha bakåtanslutning till skorstenen och tilluft.
  6. Anpassa kaminen efter hur stort rummet är. Bäst effekt blir det med en öppen planlösning.
  7. Ta reda på att braskaminen uppfyller gällande miljö- och säkerhetskrav. Alla kaminer hos XL-BYGG är typgodkända.
  8. Det går att köpa färdiga skorstenssystem i moduler. Har du en befintlig skorsten, se till att den är godkänd. Innan kaminen används måste den besiktigas av sotare.
  9. Installationen måste vara fackmannamässig. Vi kan vi ge en helhetslösning – från idé till fungerande kamin. Med XL-BYGG kortet erbjuder vi räntefri månadsbetalning på både braskamin och installation. Dessutom får du 2,5% bonus på allt du köper.
  10. Kom ihåg att priskillnaden inte alltid syns, men kvaliteten i material och hur kaminen är uppbyggd återspeglas i priset.

 

Köpa kamin

Att köpa kamin är inte svårt. Ta gärna med dig en ritning eller skiss på huset och vi hjälper dig med val av kamin, skorsten och eventuella tillbehör. Glöm inte att göra en bygganmälan till kommunen när du ska montera en braskamin. Det kan även vara bra att prata med sotaren innan du monterar kaminen.

Braskaminen

Braskaminen värmer effektivare än en öppen spis och är billigare och lättare att installera än en kakelugn. Det är vackert och mysigt med en öppen eld under de kalla årstiderna, men många skaffar också braskamin för att kunna elda för nöjes skull.

Insats / kassett

En insats/kassett kan generera mer värme än vad en öppen spis gör. Normalt förbrukar en öppen spis lika mycket värme som den genererar. Insatser är i regel enkla att placera och passar de flesta öppna spisar. De finns i flera olika dimensioner och i olika formspråk.

Täljstenskaminen

En täljstenskamin lagrar värme under lång tid och med snabb värmeåtergivning. Finns i flera olika färger, strukturer och formspråk.

Murspis

En murspis har idag kvar samma eldkänsla och mysfaktor som den gamla öppna spisens hade med ett effektivt värmeutbyte. En del murspisar levereras i kompletta byggsatser och en del med stensatser, häll och kassett.

Gjutjärnskaminen

Gjutjärnskaminen har en mycket gammal tradition i norden. Gjutjärn är ett tåligt och lättskött material med mycket god värmelagringsförmåga. Den moderna gjutjärnskaminen har helt andra förbrännings- och miljöegenskaper än den ursprungliga. Om du väljer en eldstad i gjutjärn så förenar du gammal tradition med modern teknik. Du kan välja fritt mellan strålnings- eller konvektionsvärme, med eller utan täljstensomramning.

Skorstensfria kaminer

Med en sådan behöver du ingen skorsten och du kan förgylla din lägenhet eller hus med dekorativa skorstensfria mobila öppna spisar av högsta kvalité! Finns i många modeller med både klassisk och modern design för att passa in i de flesta miljöer. Spisarna drivs på flytande biobränsle som inte ger ifrån sig sot och farlig rök. De kan placeras på väggen eller fristående, beroende på vilken modell du väljer.

Kakelugn

En vacker kakelugn kan tillföra ditt hem mycket mer än kanske någon annan möbel eller inredningsdetalj. Den är ett ståtligt blickfång och ger en varm och trygg atmosfär. Vid formgivningen har vi inspirerats av de mest populära modellerna av klassiska kakelugnar, s.k. rörspisar från olika tidsepoker. Den ursprungliga känslan är bevarad i det vackra, handgjorda kaklet och de små detaljerna. Du kan välja att få de kakelklädda raka ugnarna med traditionsenlig liten lucka eller med modern panoramalucka, som ger en generösare upplevelse av den levande elden.