Intresset för hållbara bygglösningar ökar i takt med att klimatfrågan hamnar allt högre upp på agendan. Ett inspirerande exempel hittar vi i Småland, där en driftig snickare ger spillvirke nytt liv. Tillsammans med XL-BYGG Lagan förvandlar Anders Holmberg limträsvinn till snygga, robusta och klimatsmarta lusthus.
Riktiga limträexperter
På XL-BYGG Lagan är limträ en av hörnstenarna i verksamheten. När limträbalkar kapas enligt kundernas önskemål uppstår oundvikligen spillvirke, som tidigare skickades till återvinningen eller såldes som ved. Men inte längre. Snickaren Anders, grundare av Holmbergs Träväxthus AB, tillverkar numera lusthus av restmaterialet. Limträspillet används till allt från väggreglar till spröjs och fönsterramar.
– Anders är väldigt noga med kvaliteten. Han gör allt från dörrar till fönster själv, och då är det viktigt att det blir rakt. Där passar limträ utmärkt, förklarar Patrik Bjurka som är VD på XL-BYGG Lagan.
En idé växer fram
Samarbetet mellan Anders och Patrik tog fart när Patrik blev delägare i XL-BYGG Lagan 2023. Idén om att använda spillvirket föddes under en av deras diskussioner på brädgården.
– Det var Patrik som kläckte idén. Vi har ett bra samarbete och litar på varandra till hundra procent. Då är det enkelt att göra bra affärer, säger Anders Holmberg.
Bygg ett lusthus på fyra timmar
En blomstrande trend
Anders lusthus är ett bra exempel på trenden som kallas för upcycling. Istället för att bara återvinna material är tanken med upcycling att man förädlar det och skapar något nytt. Med kreativt tänkande och hantverksskicklighet kan man minska avfall och samtidigt höja kvaliteten på slutprodukten.
Miljövinsterna är flera. Dels tar man vara på befintliga resurser och dels minskar behovet av nytillverkning, vilket i sin tur sparar energi. Trots potentialen är upcycling av trä fortfarande ovanligt inom byggbranschen. Det beror ofta på att träprodukter innehåller spik, skruv och färgrester, vilket gör det tidskrävande att rengöra och bearbeta dem. Vi på XL-BYGG hoppas att samarbetet mellan Anders och Patrik kan inspirera fler att tänka utanför boxen och testa upcycling. En lösning som ofta är både kostnadseffektiv och klimatsmart.
Fördelar med att bygga i trä
Enligt Anders är det lusthusens estetik som lockar flest kunder. Trä är ett naturligt vackert material som smälter in i trädgården och åldras snyggt om man tar hand om det på rätt sätt. Dessutom går det enkelt att måla i valfri färg, vilket ger stor kreativ frihet.
Men träets fördelar är inte bara estetiska. Det är också lätt, enkelt att bearbeta och kräver färre transporter till byggarbetsplatsen. Trä har även egenskaper som påverkar miljön där det används. Det är ett levande material som andas och bidrar till ett behagligt inomhusklimat. Studier har visat att inomhusmiljöer i trä kan bidra till ökat välbefinnande och minskad stress.
Och så är det förstås den stora klimatfördelen. Som du säkert känner till är trä ett av de mest miljövänliga byggmaterialen vi har. Skogen binder koldioxid, och träden växer upp om och om igen. Men något du kanske inte har koll på är att koldioxi¬ den som lagrats i träden finns kvar under trädets hela livslängd, även efter att det blivit en träprodukt. Det är där¬ för extra bra att använda trä till stora och långlivade produkter som till exempel byggnadsstommar.