logotyp
XL-BYGG Norrby Trä Borås

Rätt virke till rätt projekt

Träslag med rätt kvalitet.

Trä är fantastiskt, och en naturlig del av det hållbara och miljövänliga samhälle vi strävar efter. Vi vill att träet gör rätt jobb för ditt projekt. Just därför är det så viktigt att du väljer rätt virke och rätt kvalitet beroende på ditt projekt, läge och vad du ska göra. Här reder vi ut vilka sorter och vilken klassning det är vi rekommenderar beroende på vad du ska göra.

Trä från svenska sågverk används till en mängd olika områden. Genom sina specifika egenskaper har varje träslag sina typiska användningsområden. 

  • Gran är ett träslag som används mest till konstruktionsvirke.
  • Furu används till snickerier, lister och invändiga paneler, men även gran.
  • Lövträ används ofta till golv och möbler. 

Även inom samma träslag varierar kvaliteteten och bästa användningsområdet beroende på exempelvis växtplats och olika höjder i träet. Kvistar och andra fiberstörningar påverkar också virkets tekniska egenskaper. Därför är det viktigt att du vid minsta osäkerhet pratar med våra trä­experter om de klassningar du kan tänkas behöva för bästa möjliga byggresultat. Vi leder dig genom trädjungeln!

Allt virke sorteras i olika kvaliteter 

Kvaliteten på virke bestäms genom visuell sortering, vanligen på sågverket. Man tittar efter saker som kan försämra hållbarheten, till exempel deformationer, sprickor, kvistar och vresved. 

Enligt standarden för handelssortering, SS-EN 1611-1, så görs sorteringen på exempelvis trallvirke på alla sidorna. Sorterna kallas då för G4. Sortbeteckningarna följs av en siffra som anger virkets kvalitet, 0–4, med 0 som högsta kvalitet. En sort kan då få beteckningen G4-2, vilket innebär en 4-sidig visuell sortering av typiskt byggvirke, ex. vår XL-trall. 

Olika träslag och användningsområden:

  • Ek är är stark, hård och tung med god slitstyrka. I snickeriet används endast kärnvirket eftersom den har en mycket hög beständighet mot röta, vilket är en fördel såväl utomhus som i kök och badrum.
  • Ask är ett ganska ljus och starkt ädelträslag som är lite hårdare än ek. Det är ljust på ett typiskt skandinaviskt sätt, med fina, bruna strimmor och få kvistar.
  • Björk är också ett ljust träslag som har svagt synliga årsringar. Björken är seg och relativt hård och lämpar sig därför väl för möbeltillverkning och är fortfarande det mest populära i träslaget i skandinaviska möbler.
  • Bok ett vackert ljust träslag med små streck i ådringen. Färgen är något gulare än t ex. asken och förekomsten av kvist är liten. Även om boken är hård och slitstarkt får man räkna med större rörelser än för t ex ek.
  • Furu är mjukt, lätt och har god hållfasthet vilket lämpar sig bra till bärande konstruktioner. Kärnvirket har god motståndskraft mot röta vilket gör det lämpligt till fönster och dörrar.
  • Körsbär är ett mellanhårt träslag som är ljusare direkt efter hyvling/slipning, men mörknar betydligt efter en tid i dagsljus.

Dessutom kan du få träslagen med olika ytbehandling som förändrar det ursprungliga utseendet, exempelvis genom olja, vax, lack, lasering m m. Tänk på att oljat trä måste skötas regelbundet!

Trä är alltid rätt (om du frågar oss). Det är klassiskt och ser rent och tidlöst ut. Det åldras vackert och du tröttnar troligtvis inte på det i första taget. Är du osäker på vilket träslag som passar för vad, så hjälper dig välja rätt. Välkommen in till våra butiker om du har frågor kring valet av träslag!