logotyp
XL-BYGG Edvardssons
Öppettider

Ytterpanel - XL-BYGG Edvardssons

Karaktär ute

Fasaden påverkar karaktären på ditt hus

Liggande eller stående? Smala eller breda brädor? Lockbräda eller lockläkt? Vilken panel du väljer påverkar helheten och hur du upplever ditt hus.


Liggande panel

Bor du i ett väderutsatt område kan liggande ytterpanel vara att föredra. De nedersta brädorna kan du då lätt byta om de blir dåliga. En liggande ytterpanel får huset att verka lägre och bredare än om man väljer en stående panel. Det är inte alla profiler som är lämpliga som liggande ytterpanel. Några exempel på liggande paneler är Enkelfas, Fjällpanel och Stockpanel.


Stående panel

Stående ytterpanel kan ge känslan av att huset är högre. Regnvattnet rinner lätt av panelen men ändträet utsätts för fukt. Huset kan få olika uttryck beroende på om man väljer bredare eller smalare brädor, och om man väljer lockbräda eller lockläkt med profil. Några exempel på stående paneler är Z-panel och rakt profilerade panel- brädor, så kallad lockpanel som även kan monteras ihop med Lockläkt som överliggare. 

Ytterpaneler.gif 

Testa din nya panel

Är du osäker på vilken profil och vilken färg som passar bäst på ditt hus? Då rekommenderar vi ett besök på Fasadguiden på Moelvens hemsida. Där kan du i en virtuell värld digitalt prova dig fram. Lite enklare och lite billigare än att göra det analogt. Testa här! 

 

Hur mycket sparar du med fabriksmålad panel?

Du vet väl om att det finns fabriksmålad panel? Det kan faktiskt vara billigare att välja mellanstruken panel jämfört med grundmålad eller att måla själv. Den som tänker kvalitet, tid och pengar väljer självklart en fabriksmålad ytterpanel. Räkna så håller du säkert med! Här finns en smart kalkylator där du beräknar hur mycket du sparar genom att välja en målad ytterpanel i stället för att välja en obehandlad ytterpanel och måla själv. Testa hur mycket färg och hur många arbetstimmar du kan spara på ditt hus!

 

Föredrar du grundmålad panel?

 Grundmålad-panel.gif

Att köpa grundmålad ytterpanel gör jobbet smidigt. Det innebär att det första lagret redan är målat och du sparar en hel del tid. Innan slutmålningen behöver du endast behandla skarvar och ändträ med grundolja. Efter det återstår sedan slutmålningen. Fasaden bör då målas två gånger.

 

Vill du bara måla sista lagret? – köp då mellanstruket

Malad-panel_864x250.png

Numer finns det en panel som kallas mellanstruken. Den är färdigmålad, så långt det går att göra på fabriken, i en kvalitet som lätt spöar alla gör-det-självares resultat. Moelvens mellanstrukna panel är först grundmålad och sedan struken med ett lager fabriksmålad täckfärg. Två lager färg redan från början alltså. Panelen är kompatibel med Yuniks färgsystem. Det som efter monteringen återstår för dig är då bara en slutstrykning av täckfärg.

 

Trädrådhuset

Hos Trädrådhuset får du en mycket bra guide om hur du startar upp ditt projekt vid byte av ytterpanel. Allt från vilka tillbehör du behöver, information, ritningar mm. Du får en väldigt bra början och kanske till och med kan avsluta ditt ytterpanelsprojekt själv med hjälp av Trädrådhuset. Men vi finns självfallet i butiken om du behöver hjälp och vägledning. Välkommen in! 

Klicka här för att komma till Trädrådhuset

 

Bra länkar

PRODUKTGUIDE HOS MOELVEN.SE

 

 

Filter