Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
 • Måla väggen – steg för steg

  Kontrollera underlaget
  Kolla hur väggen ser ut. Är den målad innan? Då behöver du bara spackla hål och eventuella skador. Är väggen tapetserad så spacklar du skarvarna så de blir jämna. Man kan behöva slipa ner skarvarna för att de inte ska synas. Slipa alla spacklade ytor med fint sandpapper.
  1
  Välj färg
  Det svåraste momentet är förmodligen att välja vilken färg man vill ha. Kom ihåg att färgen ofta upplevs mörkare än färgprovet när den kommer upp på en hel vägg. Välj gärna en nyans ljusare, eller köp några små provburkar och testa dig fram.
  2
  Välj redskap
  Det snabbaste sättet att måla är att rolla. En slätare roller ger en slätare yta, medan en mer långhårig roller ger mer struktur. Kombinera med en mindre roller och en smalare pensel för att måla runt fönster, element, eluttag etc.
  3
  Rengör och rensa
  Är väggarna smutsiga bör du rengöra dem med målartvätt. Har du spacklat och slipat måste du borsta eller dammsuga bort slipdammet. Sätt maskeringstejp runt lister och eluttag – eller montera ner eluttagen – och lägg täckpapp på golvet.
  4
  Måla
  Börja med ett lager grundfärg och måla sedan två gånger med täckfärgen. Även om det ser snyggt ut redan efter ett lager bör du alltid måla ett till för att få ett perfekt slutresultat. Tänk på att inte pausa innan väggen är klar – då blir det synliga färgskarvar.
  5
  Klart!
  Nu är det bara att njuta av resultatet. Tänk på att ta bort maskeringstejpen direkt – ju längre den sitter desto svårare blir det att få bort den.
  6