Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
 • Ge ditt hus den dörr det förtjänar

  Att byta dörr är ett enkelt sätt att ge ditt hus ett helt nytt uttryck. Men även om du är nöjd med hur ditt hus ser ut, så kan ett dörrbyte vara en god idé för både säkerhetens och energiförbrukningens skull.

  Vi rekommenderar att du funderar över vad du tycker är viktigast när det kommer till ytterdörrar. Är det design, energieffektivitet, ljusinsläpp, säkerhet eller kanske något helt annat? Du behöver även ta ställning till om du vill ha glas i dörren, eller helt stängd? I hus med en större entré överväger många pardörrar. Titta runt på liknande hus och låt dig inspireras.

  Välj rätt dörr

  Det svåraste med dörrbytet är förmodligen att bestämma sig för vilken dörr man vill ha. Det första du ska fråga dig är kanske varför du ska byta dörr. Är det bara för att den gamla är ful? Eller för att den är osäker? Eller för att den är en energitjuv? Det andra är vilket utseende du vill ha. Oavsett vad du letar efter så kan vi hjälpa dig att hitta den perfekta ytterdörren.

  Tänk på det här

  När du väl valt vilken dörr du vill ha är det dags att sätta igång. Oavsett om du vill göra jobbet själv eller om du anlitar en montör, så finns det en del att tänka på:

  • Vilka mått ska dörren ha? Måtten på ytterdörrar anges i decimeter, där bredden oftast är 9 eller 10 och höjden 20 eller 21. Det bästa är om du kan ta bort fodret kring dörren och mäta själva öppningen.
  • Hur ska dörren vara hängd? Oavsett vilken dörrmodell du väljer måste du ange om dörren ska vara höger- eller vänsterhängd. Öppna den mot dig och se på vilken sida gångjärnen sitter.
  • Vilka tillbehör behövs? Dörren levereras med slutbleck och låskista, men du måste själv komplettera med handtag, nyckelskyltar och lås. Dessutom bör du köpa ett droppbleck till tröskeln.

  Spara pengar och energi

  Att byta till en ny modern dörr ger inte bara huset ett nytt utseende – det innebär ofta dessutom ett väsentligt förbättrat energivärde, eller U-värde som det kallas i dörrsammanhang. Moderna dörrar är betydligt bättre isolerade än äldre och bidrar till ett skönare inomhusklimat, samtidigt som du sänker husets energiförbrukning. Bra för plånboken och bra för miljön.

  Många moderna dörrar finns dessutom i FSC-certifierat trä, som i sin tur är ett bättre miljöval.

  Säkert och snyggt

  Gamla tiders säkerhetsdörrar i stål var sällan särskilt vackra. Men nuförtiden går det knappast att se om en dörr är säkerhetsklassad. De kan se ut som vilken trädörr som helst och till och med ha glaspartier, men ändå vara säkerhetsklassade. Även altandörrar, som tidigare varit tjuvens favorit, finns nu i säkerhetsutförande.