Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
 • Takbeklädnad för alla smaker

  Precis som det finns många olika takkonstruktioner finns det också många olika material och konstruktioner för takbeklädnad. Vilken beklädnad du ska välja till just ditt hus handlar till stor del om husets konstruktion och stil, men också om din budget och vad du tycker är snyggt. Är du osäker på vilken du ska välja är du förstås alltid välkommen in och diskutera med oss på XL-BYGG.

  Tegelpannor

  Tegel är ett klassiskt takbeklädnadsmaterial som använts i flera hundra år. Och det är inte så konstigt. Förutom att det är vackert, så är det ett tåligt, långlivat och relativt underhållsfritt material. Tegelpannor fungerar dock bara på lutande tak.

  Betongpannor

  Betongpannor finns i många olika färger och former – ibland kan det till och med vara svårt att se att det inte är tegel! Betong brukar vara något billigare än tegel och har lång livslängd och tålighet. Men även om betong är ett mycket tätt material så krävs det att taket har lutning, precis som med tegel.

  Plåt

  Plåt är lättare än tegel och betong, och så länge färgen är intakt är det i det närmaste underhållsfritt. Det bör dock rengöras då och då och måste målas om när färgen börjar släppa. Plåttak kräver också lutning, men inte lika brant som tegel och betong.

  Takpapp

  Takpapp finns i många olika utföranden och tjocklekar. Kraftigare takpapp kan läggas utan beklädnad ovanpå och är det som oftast används på platta eller låglutande tak. Takpappen kräver underhåll och har kortare livslängd än t ex tegel- och betongpannor.

  Sedumtak

  Sedum ger ett vackert tak med lång livslängd och bra isolerande egenskaper. Sedum kan bara läggas på platta eller låglutande tak och ställer höga krav på underliggande tätskikt.

  Skiffer

  Skiffer är ett naturligt stenmaterial som använts som takbeklädnad i många hundra år. Materialet har mycket lång livslängd, men är relativt kostsamt och tungt.

  Shingel

  Shingeltak består av stansade asfaltsplattor belagda med shingel. Shingel har relativt lång hållbarhet och passar tak med en lutning på minst 14°. Det är dessutom ett lätt material som passar bra till konstruktioner som inte kan bära för hög vikt.