Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
  • Frågor och svar – Marksten

    Marksten måste ligga på ett stabilt underlag. Består underlaget av jord eller sand, bör man först gräva ut ytan. För en trädgårdsgång eller uteplats bör du gräva ur ca 15-25 cm och för till exempel en garageuppfart ca 25-35 cm. Grunda sedan med en markduk för att undvika att jorden blandas upp med sanden du nu ska fylla på med.

    Ja, det stämmer. Det är olika grovlek på de olika sandtyperna, eftersom de har olika uppgifter. Underst lägger man ut bärsand, eller helt enkelt ett bärlager av stenkross. När du har komprimerat lagret, lägger du ut sättsand (exempelvis stenmjöl). Även det lagret ska komprimeras med en vibratorplatta. Sedan är det dags för stenarna. Slutligen fogsanden. Förutom att den ser till att det blir en snygg finish på din stenläggning, har den också den viktiga uppgiften att hålla stenarna på plats och till viss del också reducera ogräs i fogarna. Den finns ofta att välja i olika färger för att smälta in snyggt i stenläggningen.

    Om du ska göra arbetet själv, rekommenderar vi att du hyr en markvibrator så att du kan komprimera underlaget. Slarvar man med det momentet, kommer stenläggningen tyvärr att börja ”svaja” med tiden och uppfattas som ojämn.

    Underarbetet är egentligen det viktigaste momentet för att du ska bli nöjd i längden. Det kan vara ett tungt jobb att på egen hand gräva ur och fylla upp med bärlager och sättsand. Om du vill hoppa över det momentet, tar du hjälp av en markanläggare med den delen av arbetet –  så tar du över när den roliga stensättningen tar vid. Tänk ut innan vilket mönster du vill lägga, i rader, i förband (halv över varannan) eller kanske i solfjädersmönster. Se till att stenen ligger stabilt innan du tar nästa och håll en jämn fogbredd.

    När du lägger marksten på garageuppfarten behövs det ett extra stabilt underlag för att det ska hålla i längden med tung belastning. Gräv ur ordentligt (25–35 cm) så att det finns utrymme för ett rejält bärlager och sättsand. Var noga med avrinningen så att du undviker vattenansamlingar som kan bli isfläckar när det fryser på. När du väljer sten, behöver du tänka på både materialval och tjocklek i förhållande till stenens yta. Rådgör med experterna i din XL-BYGG butik.

    Det finns ett enormt utbud av olika stentyper att välja på. Titta runt och låt dig inspireras. Vad passar till din hustyp och till övrig miljö? Vad ska ytan användas till? Välj bland plattor i betong eller i naturmaterial som t ex granit och skiffer.

    Med tiden kommer det sannolikt att börja växa mossa eller alger på din stenläggning. Det är lätt att hålla efter med rätt behandling. Fram med vattenslang och skurborste! På XL-BYGG hittar du särskilda medel framtagna för detta. Spruta på, låt verka, skrubba och spola bort. Enkelt! Med rätt medel förebygger du också ny påväxt.

    Var återhållsam med högtryckssprutan på stenläggningar, dels för att vissa stenmaterial är för porösa för detta, men också för att du riskerar att spola bort fogsanden mellan stenarna. Ett bra medel och trycket från en vanlig vattenslang är fullt tillräckligt för att lätt få bort den oönskade påväxten.