Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
 • Välj rätt trägolv

  Vilket golv du väljer handlar förstås om vad du tycker är snyggast, men det finns dessutom en del rent praktiska aspekter att beakta.

  Rätt golv för rummet

  Olika rum ställer olika krav på golvet. Barnrum, hall och genomgångsrum utsätts för hårt slitage, därför kan det vara bra att välja ett hårdare trägolv eller laminatgolv. I köket ska golvet vara lätt att göra rent, då är ett lackat eller hårdvaxat golv att föredra framför ett oljat golv.

  Ljust eller mörkt?

  Vilken nyans man väljer på golvet handlar mest om tycke och smak, det påverkar också intrycket av rummet. Ett ljust golv gör att rummet upplevs större och luftigare, medan ett mörkt golv kan ge en varm och ombonad känsla. Väljer man parkett ska man också tänka på att antalet stavar också påverkar rummets karaktär. Många tycker att 1- och 2-stav passar bra i större rum, medan 3-stav är bäst i mindre.

  Massivt, parkett eller laminat?

  Tragolv_Cosenza_01

  Massiva trägolv är tåliga och långlivade och kan slipas om många gånger. Många gillar också känslan och utseendet. De vanligaste träslagen är furu, ek och ask.

  Parkett_Antium_01

  Parkettgolv finns i många träslag, mönster och ytbehandlingar. Parketten bygger på en stomme av furu eller plywood med ett lager ädelträ ovanpå. Parketten kan slipas 4-5 gånger.

  Vinyl_13521

  Laminatgolven har utvecklats rejält på senare år och är nu så fina att de är svåra att skilja från äkta trägolv. Laminatgolven är lätta att lägga och tåliga för smuts, väta och slitage. Däremot går de inte att slipa.

  Ge laminatgolvet en chans

  Laminatgolven har utvecklats rejält på senare år och kan nu på allvar ge trägolven en match. Förutom att de har blivit riktigt snygga, är de dessutom slitstarka och tåliga – och väldigt prisvärda. Så innan du bestämmer dig för att lägga in ett traditionellt trägolv, så kan det faktiskt vara värt att ta en titt på laminatgolven.

  HPL för tuffa tag

  Laminatgolv finns i två olika typer. Den ena kallas direktlaminat, där ett mönster och ett slitskikt limmas på ett underlag av MDF eller HDF. Vi rekommenderar dock den andra typen, HPL, eller High Pressure Laminate. HPL innebär att ytskiktets alla lager pressas samman under extremt högt tryck. Det gör att de blir mycket starka och tåliga – oftare betydligt tåligare än trägolv. Dessutom brukar de vara impregnerade vilket gör att de tål väta bra, och i sin tur gör att de lämpar sig väl för utsatta miljöer som hall och kök.

  Bra på jobbet

  HPL-golven är inte bara snygga, vattentåliga och slitstarka. De är dessutom ofta antistatiska och ljuddämpade, vilket gör dem till ett perfekt val på kontoret.

  Lättlagt

  Det finns få golv som är lättare att lägga än laminatgolv. De är ofta utrustade med smarta låslösningar som gör att du helt enkelt klickar ihop dem, utan att riskera att det bildas glipor.

  Välj rätt klass

  21: Lågt slitage, t ex sovrum
  22: Medelslitage, t ex vardagsrum
  23: Hårdare slitage, t ex kök och hall
  31: Kontor med låg belastning och få personer
  32: Kontor med medelhög belastning
  33: Kontorslandskap eller butik med hög belastning
  34: Miljöer med extremt hög belastning, som flygplatser, stora varuhus, hotellfoajéer etc.

  Se vårt online utbud av trägolv här: