Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
 • Blomlådan du kan odla vad som helst i

  Att odla blommor och grödor hemma är mer populärt än någonsin. Många väljer att göra det i en odlingslåda. De finns att köpa, men att bygga en är både lättare och billigare än du tror.

  – Den är väldigt enkel att bygga. Man kan säga att du får väldigt mycket för väldigt lite jobb, säger Emil Duhnke, snickare på Landskap & Anläggning i Lindome Aktiebolag..

  Blomlåda eller odlingslåda – att den har flera namn visar på att den också har flera användningsområden. Det fina i melodin är att du inte bara kan stoppa precis vad du vill i den. Du kan också ställa den var du vill och bygga den efter måtten som passar just ditt användningsområde. Vill du ha den för att odla på balkongen, som en avgränsning på villa-altanen eller för att göra det extra mysigt vid föreningslokalen går det precis lika bra. Att bygga den är dessutom busenkelt – men fördelarna tar inte slut där.

  – Vad det kostar att bygga den beror på hur stor man ska ha den, men den är inte alls dyr om man jämför med de man kan köpa. Man kan få ihop en sådan för några hundralappar, säger Emil Duhnke, på Landskap & Anläggning i Lindome Aktiebolag och lägger till:

  – Det tar ungefär en till två timmar att göra en låda. Man kan säga att det tar längre tid att bära hem virket än att bygga själva blomlådan.

  Foto: Bildbyrån 

  Bestämmer djupet själv

  En annan sak att tänka på när du bygger den här typen av låda är att du själv kan bestämma hur högt upp du sätter botten i den.

  – Vill du inte använda så mycket jord i lådan är det bara att sätta botten en bit upp, eller så långt ner det går ifall du vill plantera något större, säger Emil Duhnke.

  Foto: Bildbyrån 

  Väv i botten

  Det är bra att ha några centimeter mellan brädorna i lådans botten, som sedan täcks av en marktäckväv som går upp på sidorna. Väven håller kvar vattnet när du vattnar jorden, men släpper ut det överflödiga vattnet när det blir för mycket. 

  – Det är en bra present att ge till en kompis som har en trädgård eller balkong. Du behöver inte plantera blommor i den. Man kan ha den som ett litet trädgårdsland där man planterar potatis eller gräslök eller något liknande. Två tre sådana på balkongen, så kan du odla ganska mycket.

  Foto: Bildbyrån 

  Blomlådan ”ALLAN” Materialåtgång:

  Bredd 500 mm. Längd 1200 mm. Höjd 500 mm. Allt Trämaterial skall vara tryckimpregnerat.

  Beskrivning
  Antal
  Dimension
  Längd
  Ben4 stycken45×45 mm500 mm
  Utvändig kortsida8 stycken22×95 mm500 mm
  Utvändig långsida:8 stycken22×95 mm1200 mm
  Lock kortsida2 stycken22×95 mm380 mm
  Lock långsida2 stycken22×95 mm1200 mm
  Botten insida3 stycken22×95 mm1100 mm
  Stöd för bottenbrädror2 stycken22×95 mm480 mm
  Ram kortsida*2 stycken45×45 mm400 mm
  Ram långsida*2 stycken45×45 mm1200 mm

   

  2 kvadratmeter Marktäckväv el dyl. monteras med häftpistol i överkant av väggarna, sedan läggs ramen ovanpå för att täcka markvävens kanter.

  Träskruv utvändigt 5×50 mm. C:a 85 st.

  Trallskruv 4.8×55 mm. c.a 15 st till lock