Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
 • Så här målar du fasaden

  Förarbetet är det som tar längst tid när du målar om fasaden, men det är viktigt att det görs ordentligt om slutresultatet ska bli bra.

  Tvätta
  Använd målartvätt för att rengöra de ytor som ska målas, skölj med vatten. Är fasaden angripen av mögel eller alger bör du använda specialmedel för det. Följ anvisningarna på förpackningen.
  1
  Skrapa
  Skrapa bort all lös färg. Ibland kan det underlätta om du använder värmepistol. Stick med en kniv och känn om träet är friskt. Är det mjukt eller fuktskadat måste du byta ut det innan du målar.
  2
  Grundmåla
  Har du skrapat ned till trärent bör du grundolja, det gäller även ändträ och skarvar. Sedan grundmålar du alla ytor, enligt tillverkarens rekommendationer.
  3
  Måla
  Nu är det dags för det roliga: Att måla! För bästa resultat bör du måla uppifrån och ner och använda rikligt med färg, så det verkligen täcker och tränger in överallt. Låt första lagret torka ordentligt innan du målar nästa. Måla inte om det regnar, för då kan ytan bli ful och fläckig. Du bör heller inte måla, om temperaturen är för låg. Läs alltid rekommendationerna på färgburken.
  4
  Säkerheten framför allt!
  Tänk på att alltid se till att stegen står stadigt, så att du inte välter och använd säkerhetslina om du arbetar på farliga höjder. Om det inte går att måla säkert med stege, rekommenderar vi att du hyr en ställning.
  5