Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
  • 10 saker att tänka på när du ska stänga sommarstugan.

    När hösten börjar närma sig och det börjar bli kallare är det dags att börja planera för vad man ska göra med sommarstugan. Även ett vinterbonat fritidshus kan behövas förbereda inför vintern och kylan.

    Denna guide går igenom vilka olika risker du behöver ha i beaktning och hur du bäst förbereder huset inför att stå orört ett par månader så du inte får in objudna gäster.

    Täta runt fönster & dörrar
    Många äldre sommarstugor har självdrag, vilket är att fönster och dörrar inte håller helt tätt. Detta gör att luften inte står helt still när huset använd. Se därför till att täta runt fönster och dörrar ordentligt så att inte insekter eller gnagare kan ta sig in genom springorna. På så sätt skyddar du också huset mot fukt om det blir mycket snö. Om huset har självdrag, se till att installera 2 ventiler, en på vardera långsida och lämna innerdörrarna öppna, då behåller huset sitt självdrag och du undviker att luften blir stillastående.
    1
    Kontrollera skorstenen & se till att spjället
    Har huset en eldstad är det viktigt att se till så spjället är stängt och fungerar som det ska, det kan även vara bra att kolla till skorstenen och se till att täta runt den så inga fåglar riskerar att bygga bo i eller på skorstenen när våren kommer.
    2
    Stänga av vattnet & töm vattenledningarna
    Detta är väldigt viktigt för att undvika att vattnet i rören fryser, vilket kan resultera i att rören spricker och går sönder. Se även till att stänga av varmvattnet om du har en separat varmvattenberedare.
    3
    Fyll på glykol i toaletter & vattenlås
    Toaletter och brunnar är skapade så att vatten ska kunna bli stillastående en längre period, men även de kan riskera att frysa och gå sönder, genom att tillsätta ungefär en liter glykol i vattnet undviker du det.
    4
    Töm kyl, frys & skafferier
    Smådjur och insekter är väldigt duktiga på att hitta mat, lämna därför ingenting ätbart i huset när du lämnar det. Se även till att stänga av kyl och frys så att de inte står och drar onödig el under tiden du inte kommer vara i huset.
    5
    Stäng av elen
    Såvida du inte planerar att underhållsvärma huset är det bra att stänga av elen. På så sätt skyddar du huset mot eventuella elfel som skulle kunna uppstå när du inte är där samt sparar på elen.
    6
    Kolla hängrännorna & taket
    Se till så att hängrännorna och taket är helt och rent, rensa hängrännorna om det behövs. Om taket är trasigt, se till att få det lagat innan du stänger huset för säsongen.
    7
    Kolla över lås & beslag
    Kontrollera alla lås och beslag på så väl fönster som dörrar, har du förråd, källare eller vind med egen entré, se till att även kolla dessa. Installera brytskydd om det saknas. Se till att du har lås på fönstren då detta är den vanligaste vägen in för eventuella inbrottstjuvar. Använd rejäla hänglås på eventuella förråd och bodar.
    8
    Förebygg inbrott
    Tyvärr är inbrott i sommarstugor och fritidshem väldigt vanligt, framförallt på hösten och vintern. Lämna därför ingenting av värde i fritidshuset, detta inräknar allt från verktyg till tv-apparater. En bra tumregel är att tänka på att inte lämna kvar något du skulle sakna om det försvann. Se också till att gömma eventuella saker som du inte vill ta med dig. Dessvärre har vitvaror och verktyg blivit vanligare stöldgods då inbrottstjuvarna oftast kan arbeta ostört vid sommarstugor, ett tips är därför att täcka för fönstren. Om inbrottstjuvarna inte vet säkert att det finns något av värde i huset och det är svårt att ta sig in brukar de bli avskräckta.
    9
    Städa
    Städa huset ordentligt, täck över möblerna med lakan för att du lätt ska kunna se om det varit några gnagare inne i huset på våren sen, samt att det blir lättare att ställa i ordning sommarstugan sen när det är dags igen. Se till så inga verktyg, redskap eller utemöbler står ute. Ställ in krukor och liknande och se till så det inte finns något tungt eller vasst framme som eventuella inbrottstjuvar skulle kunna använda sig av för att ta sig in. En bra tumregel är att lämna huset i det skick du skulle vilja komma tillbaka till nästa säsong.
    10

    Bonus-tips: Underhållsvärme

    Om du vill kan du underhållsvärma huset, detta kan du göra med ett element eller luft/luftvärmepump. Genom att underhållsvärma huset undviker du att få fukt/- och frysskador genom att huset hela tiden håller en temperatur på mellan 5-10 grader.
    Du kan också använda dig av en avfuktare, vilket är väldigt bra för att då de drar mindre energi och gör det torrare inomhus, vilket gör att huset blir mindre rått och värms upp snabbare. Med en avfuktare behöver du dock fortfarande ha någon form av värmekälla, då den inte fungerar för uppvärmning under minusgrader.