Logotyp för Sveriges Olympiska KommittéXL-BYGG
 • Våra energisnåla spartips

  missing tag

  Med rekordhöga priser på el och en annalkande vinter tänkte vi på XL-BYGG dela med oss av våra bästa spartips och råd för att hjälpa er att dra ner på energikostnaderna i hemmet och bli mer energimedvetna. Det finns många saker du kan själv för att få hemmet energisnålt, men vissa projekt kan behöva lite mer hjälp.


  missing tag

  Byt ut glödlamporna till LED-lampor.

  Du behöver inte sitta i mörkret för att spara el. Med energisnåla LED-lampor kan du göra stor skillnad på energiförbrukningen i hemmet utan att behöva famla i mörkret.

  missing tag

  Minimera värmeläckage

  Hur mycket värme läcker det ut i springorna mellan fönstren och dörrar? Om du får kondens på fönstren är det ett tydligt täcken på att du behöver använda tätningslister. Det finns flera olika sorter och är ett väldigt lätt och säkert sätt att behålla värmen inne och på så sätt dra ner på uppvärmningskostnaderna markant.

  missing tag

  Varmare kläder inne

  Genom att sänka värmen i huset ett par grader kan du spara stora pengar på uppvärmningen. Med ett par tjockare strumpor eller inomhus tofflor undviker du kalla golv, och det är betydligt billigare att ta på sig en extra tröja än värma upp huset om det ändå blir för varmt. Visste du att idealisk inomhus temperatur för god sömn är 18 grader?


  missing tag

  Elda säkert inne

  Om du har en fungerande öppenspis eller braskamin är det ett väldigt effektivt sätt att värma upp hela huset. Dock rekommenderar vi verkligen att ni kollar av skorstenen innan användning och ser till så spjället fungerar som det ska. Att ha ett fungerande brandskydd och brandlarm hemma är A och O när du handskas med eld, och om faran skulle vara framme, se till att ha en brandsläckare och brandfilt tillhands.


  missing tag

  Tilläggsisolera vinden

  Om du bor i hus med vind är ett av dem bästa sätten att dra ner på uppvärmningskostnaderna att se till så att vinden har tillförlitlig isolering. Att tilläggsisolera vinden är ett större moment, men det lönar sig absolut i slutänden. Prata med våra byggsäljare så kan dem berätta mer!

  missing tag

  Nya energisnåla fönster och dörrar

  Att byta fönster och dörrar är en större kostnad men det är något som lönar sig ganska snabbt i form av insparade kostnader på uppvärmningen. Fönster och dörrar idag är betydligt mycket smartare och energisnåla än dem var för cirka 20 år sen. Hos oss på XL-BYGG hittar ni ett stort utbud av kvalitetsfönster och dörrar från välkända tillverkare. Välkommen in så berättar vi mer!