XL-BYGG

PLÅTTAK 

En av de mest klassiska och vackra takbeläggningar är plåt. Plåt har förutom att vara vackert många fantastiska egenskaper och är ibland dessutom det enda tänkbara alternativet.

missing tag

Varför plåttak? 

Ett tätt och välbyggt tak är en husägares allra bästa investering. Otäta och energiläckande tak kan leda till enorma följdkostnader, ofta helt i onödan. För den som står inför ett takbyte finns det ett flertal materialval att välja kring. För dig som är nyfiken på plåttak och som vill veta mer om detta mångsidiga material kommer här en praktisk guide.

Ett otroligt hållbart material. 

Plåt har använts som takmaterial i flera hundra år. Än idag kan man faktiskt hitta byggnader, i Sverige, från 1800-talet, där original plåttaket fortfarande är fullt fungerande! Det vittnar om ett extremt tåligt material som rätt behandlat håller i generationer. Dessutom är plåt till 100% återvinningsbart, hur många gånger som helst, vilket gör plåten till ett klimatsmart val.

Låg vikt ger lätta tak.

Plåt är ett i sammanhanget mycket lätt material. Jämför man till exempel med ett traditionellt betongpannetak blir plåten minst 10 gånger lättare. Använder man dessutom en aluminiumplåt blir takkonstruktion ända uppemot 20 gånger lättare än motsvarande med betongpannor. För dig som behöver spara vikt kan därför plåt vara det enda alternativet.

Mångsidigt material.

Plåt går att forma till i princip vad som helst. För husägaren är plåten vanlig till bland annat avvattningssystem, fönsterbeklädnad och på andra ställen som behöver skyddas extra noga från väder och vind. Plåten är helt oorganisk vilket gör att den minimerar risken för fuktproblem. Ett plåttak passar till de allra flesta hus och byggnader och det finns massor av olika stilar, profiler och färger.

Minimalt underhåll.

Ett plåttak kräver i princip inget underhåll alls. Efter många år kan det vara dags att måla om plåten men detta är oftast bara en utseendemässig fråga, själva plåten har kvar sin skyddande effekt även om färgen efter många år kan bli lite blekt.

Bor man nära kusten eller kring någon av våra stora städer kan aluminiumplåt vara ett bra alternativ. Aluminium står emot de tuffa ämnen som kommer med regn och annan nederbörd. Aluminium har dessutom den fantastiska egenskapen att den kan ”läka” sig själv. Får man en repa i ytan bildar aluminiumet direkt ett nytt skyddande oxidskikt oavsett om man har behandlad yta eller inte.

Att välja plåttak till sitt hus är smart på många sätt och man får ett lätt, helt återvinningsbart, lättskött tak med lång livslängd.