XL-BYGG Björka, Kumla
Öppettider

Färg, utomhus - XL-BYGG Björka, Kumla

Längre och ljusare kvällar ger dig mer tid och inspiration att ge huset en grundlig ansiktslyftning. Att välja lämplig färg och målningssystem är bland det viktigaste när du ska måla ditt hus. Dels för att målningen ska få en maximal livslängd, dels för att få det ytskydd som krävs och för att du ska bli nöjd med färgens karaktär som glans och kulör.

Vägledning

Vi jobbar ständigt med att höja vår kunskap gällande färger och kulörer. För oss är det viktigt att du får rätt vägledning som ger ett hållbart resultat oavsett projekt. Vissa kunder vet vilken kulör de önskar och behöver mest hjälp med vilken sorts färg de ska använda på ett specifikt underlag. Andra önskar få hjälp med att välja kulör och behöver lite mer vägledning i hur de ska tänka för att husets färg ska passa in i omgivningen. Oavsett behov finns våra experter till din hjälp. 

Utomhusfärg-Yunik.gif

Viktigt med grundarbetet

Hur länge färgen sitter och gör jobbet beror så klart på vilken sorts färg du använder, hur växtligheten ser ut runt huset och om grundarbetet utförts på rätt sätt och så vidare. Grundarbetet och underhållet av fasaden är tyvärr något som de flesta slarvar med, vilket kan påverka färgens hållbarhet. 

Ny eller gammal fasad

Om du bor i ett nyproducerat hus är det viktigt att du tänker på att inte slarva med grundarbetet. Här hos XL-BYGG har vi grundmålad och mellanstruken ytterpanel som är systemgodkänd tillsammans med Yuniks produkter. Smarta val om du vill slippa måla med många strykningar. Om det gäller ommålning så finns det några olika saker du bör tänka på, bland annat vilken sorts färg du målat med innan (exempelvis oljefärg eller akrylat). Det bästa är att du fortsätter med samma sorts färg som tidigare – har du tidigare målat med akrylat så är rekommendationen att du fortsätter med akrylatfärg.

Utomhusfärg.gif

Osäker på den gamla färgen?

Om du inte vet vilken typ av färg du använt finns det givetvis lösningar på det. Idag finns det produkter som kan användas oavsett om huset är målat med en oljefärg eller akrylat tidigare. Vi kan givetvis även hjälpa dig med att ta reda på vilken typ av färg du använt. Ta med en färgflaga eller liknande in till oss så löser vi det. En annan viktig sak som du bör tänka på är att tvätta rent fasaden, så att smuts och eventuell algpåväxt tas bort innan du målar nytt. 

Vi bryter färgen åt dig

Vi har täckfärg, täcklasyr, utomhuslasyr och andra färgprodukter samt tillhörande sortiment. Vi kan blanda till i stort sett vilken kulör som helst. Innan du gör ditt färgval och sätter igång kan det vara värdefullt att ta kontakt med våra färgexperter som berättar hur du bör gå tillväga. Tänk även på att rengöra fasaden innan du grundar med färg. Välkommen in till butiken för mer tips och inspiration!

Utomhusfärg-öppnas.gif

Vi har färger för det tuffa nordiska klimatet

Det nordiska klimatet är tufft med ganska stora temperatursvängningar. Många av de större städerna ligger nära havet där starka vindar och saltvatten kan vara tufft mot husfasaderna. Vi på XL-BYGG jobbar aktivt med att förbättra kraven hos våra leverantörer för att färgen på bästa möjliga sätt stå emot dessa yttre förhållanden och skydda fasaderna. Detta för att du som kund alltid ska känna dig säker på ditt val av färg och att kvaliten håller måttet.  

NCS

Den svenska färguppfinningen NCS

NCS eller Natural Color System är det system som beskriver färgen på alla slags ytmaterial. Ordnade i numeriska färgkoder, så kallade NCS-beteckningar som "NCS S 1080-Y70R", kan vilken ytfärg som helst beskrivas exakt. Totalt har NCS definierat 1 950 standardfärger vid var tionde steg i färgrymden - för att kunna representera hela färgrymden. Varje betecknings färgprov är visuellt identiskt med alla andra färgprov av samma beteckning, oavsett om det är en standardfärg eller en färg mellan de 1 950 standardfärgerna. NCS är internationellt och baseras helt på hur människan ser färg. Systemet utgår från sex elementarfärger, de rena färgerna vitt W, svart S, gult Y, rött R, blått B, grönt G.

Exempel på färg med NCS-systemet:

S 1040-Y40R

S anger att det NCS second edition. Det första tiotalet (10) anger procent svarthet. Det andra tiotalet (40) anger procent kulörthet. De sista siffrorna anger kulörtonen. Y40R betyder då gul med 40% rödhet. För andra färgtoner används R och B (röd-blå), B och G (blå-grön) och G och Y (grön-gul). Är det rena grå färger är bara nyanssiffrorna med följt av -N som betyder neutralt.

Läs mer om att måla utomhus och nymålning av utvändigt trä.

Via Yunik kan du beställa hem färgkartor som innehåller kulörer för både inom- och utomhus.