logotyp
XL-BYGG Åtvidaberg
Öppettider

Impregnerat & tryckimpregnerat

Vad innebär impregnerat & tryckimpregnerat virke?

Trä kan skyddas på flera olika sätt, genom att doppas, bestrykas eller besprutas med impregneringsmedel. Den mest effektiva metoden är tryckimpregnering vilket ger virket högre motståndskraft än för obehandlat virke. Impregneringen ger träet längre livslängd och minimerad risk för angrepp av rötsvampar och insekter.

 Traditionellt har behandlingar med träskyddsmedel varit det säkraste sättet att få ett effektivt skydd mot alla typer av träförstörande organismer. Man brukar då skilja på impregnering och ytbehandling. Impregnering sker i en industriell process som gör att träskyddsmedlet tränger djupt in i träet, medan ytbehandling utförs manuellt genom att träets yta bestryks med träskyddsmedel.

Impregnerat virke

Impregnerat virke kostar alltid lite mer än det som inte fått något skydd. Ändå är impregneringen värd pengarna om träet kommer att utsättas för en fuktkvot som överstiger 20 procent under en längre tid. Med fuktkvot menas kvoten av vattnets vikt i virket och virkets vikt i heltorrt tillstånd. Fuktkvoten anges alltså i procent. Det kan också finnas skäl att använda impregnerat virke även om fuktkvoten är låg. Ur säkerhetssynpunkt kan det vara motiverat till balkonger och trappor. Byggnadsdelar som är svåra att komma åt, eller kostsamma att underhålla, kan också motivera impregnerat virke.

Tryckimpregnerat virke

Tryckimpregnerat virke har högre motståndskraft än obehandlat virke, därför har det längre livslängd och minimerad risk för angrepp av rötsvampar och insekter. Tryckimpregnerat virke finns i flera kvalitetskontrollerade NTR klasser, exempel A (där virket har permanent kontakt med mark eller sötvatten) och AB (där virket är utsatt för väder, vind och kondens).

  • NTR/ A - När virket har permanent kontakt med mark eller sötvatten.
  • NTR/ AB - När virket är utsatt för väder,vind och kondens.

Med oss får du alltid den gamla hederliga svenska trätraditionen på köpet. Vi på XL-BYGG har faktiskt flest träexperter i landet. 
Som lokala bygghandlare, sprungna ur de gamla tidernas brädgårdar – inte sällan med över 100 års erfarenhet på din ort – så vet vi 
vad du behöver beroende på var i landet du är. Kom in till oss och prata virke. Våra bollplank hjälper gärna till!