XL-BYGG
  • Frågor och svar – Utomhusfärg

    Om det gäller ommålning av en fasad, är det är viktigt att försöka ta reda på vad huset är målat med för typ av färg tidigare. Har du möjlighet, ta med ett prov från området du ska måla till din XL-BYGG butik, så hjälper de dig att analysera vilken typ av färg som har använts. Om ditt hus exempelvis är målat med slamfärg (typ Falu Rödfärg), kan du bara måla om med ny slamfärg (efter det att du borstat rent fasaden). Om du däremot ska måla obehandlat trä, kan du välja mer fritt vad som passar dig, alkydfärg, akrylatfärg, linoljefärg, slamfärg, lasyr, ja vad vill du ha? Välkommen in till XL-BYGG för att titta på färgprover och prata med oss så reder vi ut begreppen.

    Generellt kan man säga att en färg med hög kvalitet i regel har en bättre täckningsförmåga än en av lägre kvalitet. Det kan betyda att en billigare och enklare färg kan behöva målas med fler varv innan du blir nöjd, och då kanske det ändå inte har lönat sig. Hör dig för hos din XL-BYGG butik vilken färg du bör välja för just din fasad.

    Se till att du har en bra arbetsmiljö genom hela målningsprojektet. Slarva inte med säkerheten genom att stå och vingla på höga stegar. Hyr en byggnadsställning om du ska upp högt på fasaden, det har du igen i förlängningen. Var också noggrann med förarbetet på underlaget. Om ytan är målad sedan tidigare, se till att rengöra ordentligt med målartvätt och skölj av noga. Om ytan är angripen av alger eller mögel, är det viktigt att du använder särskilt medel anpassat för det. All lös färg måste skrapas bort. Skrapar du bort färg ända in till trärent, bör du grundolja ytan innan första målningen. Och glöm inte att täcka över det du inte vill ha färg på (fönster, dörrar, uteplats eller grundmuren).

    Titta på husets stil, titta på liknande hus och leta inspiration. Ibland vill man kanske tillbaka till ursprungsfärgen, och ibland kanske man vill tänka helt nytt. Kombinationen med kulören kring fönster, dörrar och andra snickerier är också viktigt för hur fasadfärgen framträder. Tänk också på vad det är för omgivning, är huset inbäddat i grönska, vad har grannarna för kulörer på sina hus, vill du att huset ska ”sticka ut” eller smälta in? På vissa ställen kan det också finns planbestämmelser som säger vilken kulör du måste välja, kolla med din kommun om du är osäker.

    Först och främst är underarbetet väldigt viktigt. Skrapa bort all löst sittande färg och grundolja de trärena ytorna. Se också över fönsterkittet, behöver det till och med skrapas bort och kittas om? Välj en färg som är särskilt anpassad till fönster och snickerier, både grundfärg och täckfärg. Ofta är de ytorna gjorda av hyvlat trä till skillnad från fasaden, så därför behövs en annan struktur på färgen. Och glöm inte att använda en bra kvalitetspensel anpassad för jobbet, det gör stor skillnad!